“Risk grubundaki emekçilere idari izin verilsin”

SES İstanbul Şubeleri, bugün yazılı açıklama yaparak risk grubundaki sağlık çalışanlarının çalıştırılmamasını ve idari izne tabi tutulmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Nisan 2020
  • 23:43

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, risk grubundaki sağlık çalışanlarının çalıştırılmamasını, ihraç edilen sağlık emekçilerinin görevlerine iade edilmesini, atama bekleyenlerin ya da güvenlik gerekçesiyle engellenen emekçilerin göreve getirilmesini istedi.

SES İstanbul Şubeleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, yeni bir şehir hastanesi etiketiyle sunulan Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan sağlık emekçisi İbrahim Arslan’ın 23 Nisan’da yaşamını yitirdiği belirtildi. Açıklamada “Engelli olan İbrahim arkadaşımız, salgından 1. derecede etkilenme potansiyeline sahip olmasına karşın, mevcut uygunsuz koşullarda çalıştırılarak alenen adı geçen hastane yönetimince ihtiraslı sisteme kurban edilmiştir. Bu uygulamanın ölümlere açık davet sunduğunu defaatle belirtmemize rağmen başhekimlik, başhemşire kanalıyla gerekli sorumluluğu kendisinin üstlendiğini ve geri adım atmalarının mümkün olmadığını ifade etmiştir” denildi.

“Bakanlığın genelgesine atıfla izin verilmiyor”

657 sayılı yasa ve risk gruplarına izin verilmesiyle ilgili bakanlık genelgesinin engelli emekçiler arasında ayrımcılık yapılmasına sebep olduğuna değinilen açıklamada, “Bakanlığın izin genelgesine atıfla idareler, sonradan engelli olanlara izin verilemeyeceğini ileri sürmektedir” denildi. Bu uygulamalardan vazgeçip engelli sağlık emekçilerinin izne çıkarılmaları gerektiği belirtilen açıklamada Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Hakan Gürbüz'ün derhal görevden alınması istendi.

“Sağlık emekçileri göreve iade edilmeli”

Basın metni yazılırken İstinye Devlet Hastanesi’nde kronik KOAH hastalığı olan ve çalışmaya devam ettirilen Seyfettin Karakaya’nın yaşamını yitirdiğini öğrendikleri belirtilen açıklamada SES’in talepleri şu ifadelerle sıralandı: 

“Yetersiz olan Sağlık Emekçilerinin sayısını tamamlamak için kronik hastalığı olan ve engelli raporu bulunanları zorla çalıştırma acziyetinden vazgeçilmelidir. Çalışmaya hazır bekleyen binlerce Sağlık Emekçisinin bir an önce ataması yapılmalı, ataması yapılmasına rağmen güvenlik soruşturmasına takılanlar bir an görevlerine başlatılmalı ve haksız hukuksuz bir şekilde ihraç edilen Sağlık Emekçileri görevlerine iade edilerek mevcut açık kapatılmalıdır.”