Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü anmaları

Sağlık meslek örgütleri ve odalar Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü kapsamında bütün sağlık kurumlarında bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Nisan 2020
  • 15:42

Sağlık meslek örgütleri ve odalar Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü’nde hastaneler önünde saygı duruşu ve basın açıklamaları düzenledi.

Dr. Ersin Arslan'ın 2012 yılında hasta yakını tarafından öldürülmesinin yıldönümü nedeniyle ilan edilen Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü’nde koronavirüsten hayatını kaybeden sağlık emekçileri için de saygı duruşu gerçekleştirildi.

Ankara'da İbni Sina Hastanesi önünde yapılan açıklamada, tabip odalarının 2007 yılından bu yana sağlıkta şiddetin önlenmesi, sağlık kuruluşlarının çalışma koşullarının güvenli ve sağlıklı hale getirilmesi için gösterilen çaba özetlendi. Sağlıkçıların öncelikli gündemi sağlıkta şiddetin durdurulmasıyken dünya ve Türkiye'nin hiç hazır olmadığı bir pandemiye yakalandığı belirtilen açıklamada koronavirüs nedeniyle birçok sağlık emekçisinin hayatını kaybettiği belirtildi.

“Sağlıkta şiddet eczanelerde de devam ediyor”

Kötü yönetilen ‘maske dağıtımı’ sürecinin eczanelerde şiddete yol açtığı belirtilen açıklamada beklentisi karşılanmayan hasta yakınlarının hastanelerde karşılarına çıkan hekim ve sağlık çalışanına hakaret ve şiddet göstermeye devam ettiğini söyledi. Basın açıklamasında şunlar ifade edildi:

“Ülkeyi ve sağlık ortamını yönetenlerin 'Sağlıkta Dönüşüm Programını' durdurmalarını,  hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik dil ve söylemlerini değiştirmelerini ve ceza arttıran yeni yasayla birlikte uygulandıklarında ancak sonuç verebilecek olan 'sağlıkta şiddete sıfır tolerans' içerikli bütün önerilerimizi dikkate almalarını bekliyoruz.”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli sendika işyeri temsilcisi Cuma Kurt (57) şahsında bütün hayatını kaybeden sağlık emekçilerini andı.