SES: “Enfekte olan sağlık çalışanı sayısı açıklansın”

SES, koronavirüs salgını ile ilgili bir aylık değerlendirme raporu yayınladı ve bakanlığa “enfekte olan sağlık çalışanı sayısı açıklansın” çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Nisan 2020
  • 15:00

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) koronavirüs salgını ile ilgili bir aylık değerlendirme raporunu açıkladı. Sendika, salgının kontrol edilebilmesi için hükümetin ciddi önlemler alması gerektiğini ifade etti. 

SES değerlendirme raporunda ayrıca sağlık çalışanları için dağıtılan koruyucu ekipmanların kalitesiz olduğu ifade edilerek, koronavirüs bulaşan sağlık çalışanlarının sayısının açıklanması istenildi.

Raporda “Sağlık emekçileri yaşam hakları ihlal edilerek çalışmaya zorlanmaktadır. Sağlık emekçileri içinden çok sayıda hasta ve kayıplarımız var. Ne yazık ki pozitif vaka ve kayıp sayılarımız önümüzdeki dönemde artacaktır. Sağlık alanında gerekli tedbirler alınmadan salgınla gerçek bir mücadele mümkün olmayacağı gibi, üretim durdurulmadan da bu mümkün olmayacaktır” ifadelerine yer verildi.

SES’in hazırladığı raporda ayrıca şunlara değinildi:

“- Sağlık emekçileri salgın yönetimiyle ilgili açık bir şekilde bilgilendirilmeli, kurum bazında temaslı, enfekte sağlık çalışanı sayısı, uygulanan tedavi gibi bilgiler SES ve TTB gibi sağlık emekçilerinin örgütleri ve temsilcileri ile paylaşılmalıdır.

- Hastanelerde, aile sağlığı merkezlerinde, iş yerlerinde sağlık emekçilerinin sağlığı ve güvenliği için eksik olan kişisel koruyucu donanım sağlanmalı, eğitim ya da bilgilendirmeler sürekli güncellenmeli, çalışma ortamının ve malzemelerin dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.

- Kişisel koruyucu ekipmanların yetersizliği kadar, son zamanlarda özellikle İstanbul’da dağıtılan ekipmanlarda standartlara uygunluk ve kalite sorunları yaşanmakta. Sağlık emekçileri standartları belirtilmemiş, nasıl tedarik edildiği açık olmayan ekipmanları kullanmaya zorlanamaz.

-Sağlık emekçilerine düzenli olarak test yapılması konusunda problemler sürmekte. Kamu ya da özel temizlik çalışanlarını da kapsayacak şekilde Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmeli.

- Güvenlik soruşturmaları kaldırılarak ataması yapılan tüm sağlık emekçileri görevlerine başlatılmalı, KHK ile ihraç olmuş sağlık emekçileri hemen işine iade edilmeli. Salgın hâlâ sadece hastane temeli tespit edilmeye ve çözülmeye çalışılmakta. Hastaların ve temaslıların evde takibi için algoritmalar oluşturulmalı.”