Musa Anter Davası'nda zaman aşımı sonrasına duruşma

Musa Anter Davası'nın görülen duruşması, zaman aşımı olan 20 Eylül'den bir gün sonrasına ertelendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Eylül 2022
  • 13:30

Musa Anter Davası’nın görülen duruşması, zaman aşımından bir gün sonrasına ertelendi. 

Musa Anter’in 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da katledilmesine dair açılan ve JİTEM Ana Davası ile 1993 yılında “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından öldürülen Ayten Öztürk davasıyla birleştirilen davanın karar duruşması, 15  Ankara 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Mahkeme heyeti, duruşmayı 21 Eylül’e erteledi. 20 Eylül 1992’de katledilen Musa Anter cinayetinde davanın zamanaşımı süresi 20 Eylül’de doluyor.

Zamanaşımı için göstermelik duruşma

Mahkeme heyeti ilk olarak İsveç’te yaşayan JİTEM itirafçısı Abdulgadir Aygan hakkında kırmızı bülten çıkarılması için eksik evrakların tamamlanmasına, sanık Hamit Yıldırım’ın Şırnak’ta yaşadığı ve adli kontrol hükümlerine uymadığı ve kendisine ihtar çekilmesine karar verdi.

Musa Anter’in oğlu Dicle Anter duruşmada şunları söyledi:

“Bu davanın başladığı günden bu güne çok zorluklar yaşadık. Dava süreci hukuksuzluklarla dolu. Dava zaman aşımı tehlikesiyle karşı karşıya. İnsanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımı olmaz. 30 yıldır ifadesi alınması gerekenler çeşitli bahanelerle bulunamadı, ifadesi alınmadı. Orhan Miroğlu tanık olarak dinlenmedi. Yeterli bilgileri vermiyor. Bu katliamın tüm belgeleri MİT ve Genel Kurmay da var. Neden istenmiyor, açıklanmıyor? İtirafçılar bunu söyledi. Mecliste önergeler veriliyor ama reddediliyor. Tek adam rejimi Meclisi işlevsiz hale getirdi. Hukuk İnsan hakları ihlal ediliyor.  Ama bizler bu davanın peşini asla bırakmayacağız. Biz olmasak da bizden sonraki nesil bırakmayacak.”

Ardından İHD Eş Genel Başkanı Avukat Öztürk Türkdoğan zamanaşımına dikkat çeken bir konuşma yaptı.

Sanı avukatları da sanıklar hakkındaki adli kontrollerin kaldırılmasını istedi.

Mahkeme heyeti ilk olarak İsveç’te yaşayan JİTEM itirafçısı Abdulgadir Aygan hakkında kırmızı bülten çıkarılması için eksik evrakların tamamlanmasına, yakalanmayan sanıkların aranmasının devamına, Hamit Yıldırım’ın adli kontrol kararının aynen kalmasına, dava insanlığa karşı işlenen suç olduğu için zaman aşımına uğramaz talebinin önümüzdeki celsede değerlendirilmesine karar vererek bir sonraki duruşmayı 21 Eylül 2022 saat 16.00’a erteledi.