Apê Musa anıldı

Musa Anter, ölümünün 30'uncu yılında Diyarbakır'da katledildiği sokakta ve mezarı başında anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Eylül 2022
  • 17:55

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’ın Seyrantepe semtinde katledilen Kürt bilgesi, gazeteci ve yazar Musa Anter (Apê Musa) için anma etkinliği düzenledi.

Anmada konuşan DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu şunları söyledi:

"Kürt halkının bilgesi, Kürt gazetecilerin öğretmeni Musa Anter 30 yıl önce bu sokakta katledildi. Ona sıkılan kurşun bir halkın diline, hakikat arayışına sıkıldı. Apê Musa'nın katledilmesiyle bu halkın susturulması ve kalemsiz kalması amaçlandı. ‘Kürt basınının çınarı katledilirse bu halk susar’ diye düşünüldü. Evet, öğretmenimiz, Apê Musa’mız bu sokakta katledildi ve kalemi kanlar içinde kaldı. Ama ardılları o kalemi alarak gerçekleri yazmaya devam etti. Cengiz Altun’lar, Gurbetelli’ler, Ferhat Tepe’ler, Deniz Fırat’lar, Nujiyan Erhan’lar o kalemi devraldı ve bizlere bıraktı."

Gazeteci Hüseyin Aykol konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Tutuklamalar oldu ama biz yine de devam ettik. Buraya Apê Musa'yı katledenlere nefreti söylemek için gelmedim, ben buraya Apê Musa'ya borcumu ödemeye geldim. Biz bıraktığın gibi değiliz, o günden bu yana 50'ye yakın gazete çıkardık, radyolarımız oldu. Bütün dünyaya yayın yapan televizyonlarımız var. Her ulusun kendi ajansı olur. Biz bu uğurda şehit olduk, hapse girdik. Ajanslarımız da gazetelerimiz gibi kapandı. Bugün biz yaşadıkça Kürt halkının yaşadıklarını haber yapacağız. Bütün dünyaya duyuracağız. Ben 33 yıldır buradayım. Çocuğum, torunum yaşındaki gençler özgür basına katıldılar. Büyüyerek devam ediyoruz."

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer’in konuşmasından sonra Musa Anter'in katledildiği yere kadar yüründü ve katledildiği yere karanfil bırakıldı.

Apê Musa mezarı başında da anıldı

Musa Anter katledildiği sokakta anıldıktan sonra mezarı başında da anıldı. Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan Dicle Anter, yarın görülecek duruşmaya değinerek “Yarın bir kez daha dava duruşması var. İnsanlığa karşı suçların zaman aşımı yoktur. Apê Musa’nın ve binlerce kişinin devletin eliyle katledilmesi affedilemez. Bu suçlarda zaman aşımı kabul edilemez. Demokrasi, adalet istiyoruz. Bunlar sağlanırsa, insanlığa karşı suçlar da ortadan kalkar” dedi.

DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu’nun ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, şunları söyledi:

“Apê Musa gazeteciydi, Apê Musa’nın kalemi bu ülkede barışı savunmak için hep yazdı. O günden bugüne özgür basın hiç susmadı. Gerçekleri açığa çıkarmak için bugün aynı şekilde devam ediyor. Çünkü onun bıraktığı miras, bugün özgür basın tarafından devralındı, hayata geçiriliyor. Apê Musa’yı katledenleri elbette tanıyoruz. Bu isimler tanıdıktır, bilinen insanlardır. Ancak aradan bu kadar zaman geçmesine rağmen ne bir tutuklama, ne farklı bir soruşturma yapılmadı. Bir itirafçının ifadesinin alınmadığı gerekçesiyle 30 yıldır dava devam etmektedir.”

Buldan dava zamanaşımıyla sonuçlansa bile, katiller hak ettiği cezayı alana dek davanın takipçisi olacaklarını vurguladı. Konuşmaların ardından Anter’in mezarına karanfillerin bırakılmasıyla anma sona erdi.