Mersin’de 10 Ekim: “Barışı direne direne alacağız”

Ankara Katliamı 5. yılında Mersin’de lanetlendi. Katliamda yakınlarını, yoldaşlarını yitirenler söz alarak, “Onların mücadelesini biz sürdüreceğiz, onlar bizim onurumuz” vurgusu yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Ekim 2020
  • 23:15

10 Ekim Ankara Katliamı dolayısıyla Mersin Özgecan Aslan Barış Meydanı'nda anma gerçekleştirildi.

Katliamda yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşuyla başlayan eylemde ilk olarak Mersin Emek ve Demokrasi Platformu’ndan Mehmet Sümbül; DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından merkezi olarak hazırlanan basın metnini okudu. “Katliamı unutturmayacağız” diyen Sümbül, “10 Ekim katliamında rolü olan, görevini ihmal eden, katliama yol veren ve emir veren tüm sorumlular yargılanana ve hak ettikleri cezayı alana kadar öfkemizi diri tutacağız. Katliamın unutturulmak istenmesine izin vermeyeceğiz. Katledilen arkadaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız.” dedi.

Açıklamanın sonrasında, katliamda yakınlarını kaybedenler konuşmalar yaptı. Kızı Gazi Güray’ı yitiren Zine Güray söz aldı. “Biz her yıl mahkemelerde, anmalarda sürekli barışı haykırdık. Kimseye de unutturmayacağız. Tüm barış güvercinlerin anısı önünde saygı ile eğiliyorum ve onlarla gurur duyuyorum” dedi. Ardından 10 Ekim Katliamı'nda hayatını kaybeden EMEP üyeleri Şebnem Yurtman, Elif Kanlıoğlu ve Ali Deniz Uzatmaz’ın arkadaşları adına Sedat Başkavak konuşma gerçekleştirdi.

Katliamda yaşamını yitirmiş olan Metin Peşmen’in yengesi Seher Peşmen ise, mezarları Tarsus’ta olan Metin Peşmen, Leyla Çiçek ve Orhan Altıntaş’ı mezarları başında andıklarını söyledi. Mezar ziyaretine soyadı tutmayanların alınmadığına dikkat çeken Peşmen, kendilerinden çok daha fazla kolluk gücünün mezarlıkta olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

“Biz barışı dillendirmeye devam edeceğiz. Biz onların hayallerini yerine getirmek için mücadele etmeye devam edeceğiz. Biz kadınlar olarak, analar olarak barışı daha çok dillendireceğiz. Barışı direne direne alacağız.”

Anma etkinliğinde Mersin HDP Milletvekili Rıdvan Turan son konuşmacı olurken, 10 Ekim Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin resimlerinin olduğu pankarta karanfiller bırakılarak eylem bitirildi.