İzmir’de 10 Ekim eylemi

İzmir’de Emek ve Demokrasi Güçleri 10 Ekim Ankara Katliamı’nın 5. yılında Alsancak’ta basın açıklaması gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Ekim 2020
  • 17:02

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısı ile 10 Ekim Ankara Katliamı’nın 5. yılında Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde saat 10.04'de saygı duruşu gerçekleştirildi. BDSP'nin de katıldığı eyleme çok sayıda ilerici, demokrat, devrimci kurum ve meslek örgütleri katıldı. Sloganlar ile başlayan eylemde ilk konuşmayı Barış ve Dayanışma Derneği gerçekleştirdi.

Barış ve Dayanışma Derneği’nin İzmir Temsilcisi Mustafa Özdağ “Bizler tarih sayfalarına onurlarımız ile geçecek, sizler ise tarih sayfalarına katiller olarak geçeceksiniz” dedi. Özdağ konuşmasına şunları ifade etti:

“Bundan 5 yıl önce KESK, DİSK, TMMOB'un çağrısı ile binlerce işçi, memur, öğrenci, kadın, genç, yaşlı Ankara’ya barış, özgürlük, eşitlik taleplerini dile getirmek için gitti. Ellerinde yalnızca pankartlar ve dövizler olan binlerce insana bir saldırı gerçekleştirildi. İktidarın taşeronu olan tetikçi IŞİD çeteleri tarafından kalleşce 2 canlı bomba patlatılarak Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamı gerçekleştirildi ve 103 insanımız katledildi yüzlerce insanımız yaralandı ve sakat kaldı.”

Özdağ konuşmasına şöyle de devam etti:

“’Biz unuttuk o günden beri ağız dolusu gülmeyi’ ama biz asla   o karanlık günü, IŞİD çeteleri ile iş birliği yapanları, katilleri koruyanları asla unutmayacağız. 10 Ekim demek işçilerin emekçilerin mücadelesi demek, 10 Ekim demek kadınların mücadelesi demek, 10 Ekim demek sendikal haklara sahip çıkmak demek, 10 Ekim demek çocuk taciz ve tecavüzlerine karşı çıkmak demek, 10 Ekim demek barış demek, demokrasi demek, 10 Ekim demek barış akademisyenlere, barış imzacılarına sahip çıkmak demek.

Bizim mücadelemiz 10 Ekim katliamını düzenleyen birkaç tetikçinin yargılanması değil. Onlara emri veren seyirci kalan gerçek sorumlular yargılana kadar, başka katliamların tekrar yaşanmaması için mücadele etmeye barış demeye, demokrasi demeye devam edeceğiz. Unutmayın ki hakikatler er ya da geç ortaya çıkar."

Konuşmanın ardından katledilen 103 kişinin tek tek isimlerini okuyarak "unutmadık" sloganı hep bir ağızdan atıldı.

Emek ve Demokrasi güçleri adına basın açıklamasını DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu. Memiş Sarı konuşmasında şunları ifade etti:

"10 Ekim katliamı, 6 Haziran Diyarbakır ve 20 Temmuz 2015 Suruç katliamlarıyla başlayan ve ardı ardına gelen IŞİD saldırılarının bir parçasıdır. Başta 10 Ekim Katliamı olmak üzere 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 seçimleri arasında bunca katliamın neden yaşandığının cevabı verilmeden 10 Ekim katliamının arka planı aydınlatılamayacaktır.”

Sarı son olarak “10 Ekim Ankara katliamının beşinci yıldönümünde sözümüzü bir kez daha yineliyoruz: Bu toprakları katliamlarla, faili meçhul cinayetlerle anılmaktan çıkararak barış ve demokrasiyle taçlandıracak, emeğin ve bir arada yaşama iradesinin egemen olduğu Türkiye’yi yitirdiğimiz canlarımıza, yoldaşlarımıza, 103 karanfilimize armağan edeceğiz” dedi.

Son sözü ise KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezer aldı. Gezer konuşmasına “yitirdiğimiz 103 arkadaşımızın yarası hala içimizde ve içimizde olan ve bir türlü iyileşmeyecek olan o yara ile birlikte bizim mücadelemiz durmadan devam edecek” dedi.

Gezer, Ankara’da 10 Ekim anmasına gerçekleşen polis saldırısını kınadı ve “Ancak buradan bir kez daha hatırlatmak gerekiyor ne milli güvenlik dediğiniz şey, ne pandemi bizim hak arayışımıza engel olamayacak” dedi.

Gezer konuşmasında şunları ifade etti:

“Pandemiyi'de OHAL gibi fırsata çevirerek işçi ve emekçilerin haklarını gasp eden, grevleri, eylemleri yasaklayan, emekçileri ücretsiz izne çıkarıp sefalet koşullarında yaşamaya mahkum eden her türlü eylem ve etkinliği yasaklayanlar, 350 bin kişiyi Ayasofya cami açılışı için yürümeye izin verenler, sel felaketinin yaşandığı yerde hiç bir tedbir almadan insanları bir araya toplayıp onlara havadan bir şeyler atarak   dağıtan bir yönetim anlayışı sermayenin çıkarı için haklarımız gasp ediyor."

Konuşmaların ardından Gündoğdu Meydanı’na geçilerek denize karanfiller atıldı.

Eylemde sık sık “Katil IŞİD işbirlikçi AKP", "Katil devlet hesap verecek", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", "Faşizme karşı omuz omuza", "10 Ekimin hesabı sorulacak", "Faşizme karşı omuz omuza", "Yaşasın devrimci dayanışma" sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir