Dört bir yanda 10 Ekim anmaları

Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenler bir çok ilde yapılan etkinliklerle anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Ekim 2020
  • 20:11

Diyarbakır

Amed Emek ve Demokrasi Platformu'nun, Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinin Ofis semtinde yaptığı anmada, “10 Ekim katliamın unutmayacağız, unutturmayacağız” yazılı pankart açılırken, yaşamını yitiren 103 kişinin fotoğrafı taşındı. 

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anmada, “Bijî aşitî”, “Barışa uzanan eller kırılsın” ve “10 Ekim’i unutma unutturma” sloganları atıldı. Anmada konuşan TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun, 10 Ekim’de Türkiye halklarına barış umudunu ve barışı haykırmak için Ankara'ya yola çıktıklarını belirterek, katliamın olduğu gün, bugün burada alınan güvenlik önlemlerinin Ankara’da alınmadığını söyledi. 

 Amed Emek ve Demokrasi Platformu Eş Sözcüsü Gönül Adıbeli, “Savaşa inat, barış hemen şimdi” diyenlere düşmanca saldırı gerçekleştirildiğini ifade ederek, savaştan, gerilimden, kaostan, kutuplaşmadan beslenen karanlık odakların katliamı yaptığını söyledi. 

 Açıklamaların ardından katliamda yaşamını yitirenlerin anısına beyaz balonlar uçuruldu.

Manisa 

Manisa Emek ve Demokrasi Platformu, Manolya Meydanı’nda anma etkinliği düzenledi. "Katilleri Tanıyoruz! Unutturmayacağız!" yazılı pankartın açıldığı açıklamada konuşan Eğitim Sen Manisa Şubesi Başkanı İsmail Şener, “Bu toprakları katliamlarla, faili meçhul cinayetlerle anılmaktan çıkararak barış ve demokrasiyle taçlandıracak, emeğin ve bir arada yaşama iradesinin egemen olduğu Türkiye’yi yitirdiğimiz canlarımıza, yoldaşlarımıza, 103 karanfilimize armağan edeceğiz” dedi.

Adana

Adana’da, saat 10.04’te Tren Garı önünde anma etkinliği düzenlendi. Katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ile DİSK, KESK, Adana Barosu, Adana Tabip Odası, TMMOB’nin yanı sıra HDP, EMEP, ESP, SYKP, Sol Parti, Halkevleri ve CHP yöneticileri katıldı. Ortak basın açıklamasını KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fatma Sarıoğuz Güney, 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimleri arasında bunca katliamın neden yaşandığını sordu. Güney, “Katliam sonrası anket yapıp oylarının ne kadar arttığını araştıranların, ‘Kokteyl örgüt’ diyerek davayı sulandıranların, yol kontrollerini kaldırarak katillere adeta koridor açanların, saldırı olacağı istihbaratını tertip komitesinden gizleyenlerin, patlamaların ardından birçok kişinin yaşamını yitirmesine neden olan gaz sıkma emri verenlerin, ambulansların geç gelmesinin sorumlusu olanların, güvenlik tedbiri almayanların katliamdaki rolü ortaya çıkarılmadıkça, asıl failler yargılanmadıkça 10 Ekim dosyası kapanmayacaktır” dedi.

Katliamda yaşamını yitiren Dilan Sarıkaya’nın annesi Nesligül Sarıkaya, “Ta Antep’ten Ankara’ya nasıl geldikleri biliniyor. Benim akşam ne yediğimi bile bilen MİT bunları bilmiyor muydu? Niye uyarmadı? Niye bize bu acıyı çektirdi. Biz bunların düşmanı mıydık? Biz barış istiyorduk, çocuklarımız barış istiyordu. Kim barış istemez?” diye sordu.

Katliamda yaşamını yitiren Şebnem Yurtman’ın annesi Şafak Yurtman, “Şebnem oraya gittiğinde 23 yaşındaydı. Evin en küçüğüydü. ‘barış’ dedi, ‘demokrasi’ dedi, ‘Kürt, Alevi ayrımı olmasın’ dedi. ‘beraber halay çekelim’ dedi. Bunun ne suçu var, ne günahı var? Oraya bomba atıp benim fidanımı elimden aldılar. Zannediyorlar ki seneler geçtikçe acılarımız körelir. Körelmiyor. Daha çok kin duyuyoruz, daha çok nefret duyuyoruz aslında. Gelecek nesillerin önünü açsınlar ki onlar barış desinler, birlikte halay çeksinler. İnsanları kutuplaştırmayı bıraksınlar” dedi. 

Fevzi Sert’in ağabeyi Saadettin Sert de katillerin Antep’ten Ankara Gar önüne kadar ellerini kollarını sallayarak nasıl geldiklerini sordu. 

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, her ne kadar katliamın failinin IŞİD olsa da asıl sorumluların gerekli tedbirleri almayan hükümet olduğunu söyledi. Kaplan, “Tüm failler yargı önünde cezasını çekene kadar demokrasi ve özgürlük mücadelesini en kararlı şekilde yürütmeye devam edeceğiz” dedi. 

Antakya

Hatay Emek ve Demokrasi Güçleri de katliamda yaşamını yitiren Necla Duran’ın Aşağıokçular Mezarlığı’ndaki kabri başında saat 10.04’te anma gerçekleştirdi. 

Antalya

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, saat 10.04’te bir araya geldikleri Attalos Heykeli önünde saygı duruşuyla anma gerçekleştirdi. Anmaya, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven ve siyasi parti temsilcileri de katıldı. 

Batman

Ankara Gar Katliamı'nda yaşamlarını yitiren Meryem Bulut ve Muhammet Veysel Atılgan, mezarları başında anıldı. Aralarında siyasi parti, insan hakları savunucuları ve emek örgütlerinin yer aldığı Batman Demokrasi Platformu bileşenleri, İkiztepe Mezarlığı'nda Meryem Bulut'u andı. Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Nejdet İpekyüz'ün de bulunduğu grup, Bulut'un mezarına çiçekler bırakmasının ardından patlamada yaşamlarını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. 

Platform bileşenleri buradan Gercüş ilçe mezarlığına geçerek, Muhammet Veysel Atılgan’ın mezarı başında anma gerçekleştirdi. 

Mardin

Mardin Emek ve Demokrasi Platformu, yaşamını yitirenler için KESK Şubesi’nde adına anma düzenledi. Patlamanın olduğu 10:04 saatte yapılan anmada, saygı duruşunda bulunuldu. KESK Dönem Sözcüsü Hediye Güneş, yaşanan katliamı unutmayacaklarını ve sonuna kadar hesabını soracaklarını söyledi. Anma yapılan sinevizyon gösteriminin ardından sona erdi. 

Şırnak

Şırnak'ın Cizre ilçesinde KESK ve HDP tarafından ayrı ayrı açıklama yapıldı. KESK binasında yapılan açıklama yapıldı. HDP Cizre İlçe Örgütü de açıklama yaptı. HDP Cizre ilçe Eşbaşkanı Üzeyir Kılınç, "Tüm sorumluların yargı önünde yargılanıp hesapları sorulana kadar durmayacağız. 5'inci yılında hayatını kaybeden ve yaralanan canları anıyoruz. Bu yaşanan ve yaşatılan vahşeti asla unutmayacağız, unutturmayacağız" ifadelerini kullandı.

İskenderun

İHD İskenderun Şubesi de açıklamayla katliamda yaşamını yitirenleri andı. İHD İskenderun Şubesi Başkanı Coşkun Selçuk, katliamın acısının yüreklerinde ilk günkü tazeliğini koruduğunu söyledi.

Adıyaman

Adıyaman'da KESK Şubeler Platformu, HDP il ve ilçe örgütleri, Kürdistan Kominist Partisi (KKP) temsilcileri ve çok sayıda kişinin katılımıyla Demokrasi Parkı'nda anma etkinliği düzenlendi. Ortak basın metni SES Eşbaşkanı Emrah Çavuş tarafından okundu. 

Adıyaman'da KESK Şubeler Platformu, HDP il ve ilçe örgütleri, Kürdistan Kominist Partisi (KKP) temsilcileri ve çok sayıda kişinin katılımıyla Demokrasi Parkı'nda anma etkinliği düzenlendi. Ortak basın metni SES Eşbaşkanı Emrah Çavuş tarafından okundu. 

Urfa

Urfa'da TMMOB bileşenleri, Tabip Odası ve İHD temsilcileri, SES Şubesi'nde açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan SES Eşbaşkanı Eylem Salar, katliamda sorumlu olan herkesin yargılanıp adalet sağlanıncaya kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Ayrıca Eskişehir, Kocaeli, Balıkesir, Çanakkale'de katliamda yaşamını yitirenler anıldı.