Marmara Bölgesi hapishanelerinde hak ihlalleri

ÖHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Marmara Bölgesi hapishanelerinde Ocak ve Haziran ayları arasında gerçekleştirdikleri ziyaretlerde edindikleri tespitlerle hazırladıkları raporu açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Haziran 2024
  • 22:30

ÖHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Marmara Bölgesi’ndeki hak ihlalleri raporunu şube binasında düzenledikleri basın toplantısında açıkladı.

Toplantıda açıklamayı komisyon üyesi Şeyma Önal yaptı. Önal son 6 ayda hak ihlallerinin arttığını ve bunun işkenceye vardığını belirterek şunları söyledi:

“Devletler, taraf oldukları sözleşmelerde yer verilen işkence yasağını da göz önünde bulundurarak hapishanelerde işkencenin önlenmesi için gerekli tedbirleri almalıdır. Bu husus devletlerin işkence ve diğer insan hakları ihlallerinin önlenmesine dair aktif yükümlülüklerinin bir gereğidir.”

19 hapishanede gerçekleşen hak ihlallerini ayrı ayrı aktaran ve bu hapishanelerde yayın yasağına dikkat çekilen açıklamada Kürtçe yayınlarda yasaklamaların yoğunluğu vurgulandı. Hasta mahpusların tedavi haklarının engellenmesinin anlatıldığı açıklamada gazeteci Esra Solin Dal’ın yaşadıklarına değinildi ve şunlar belirttildi:

“Talep etmesine rağmen uzun bir süre diğer mahpusların bulunduğu odaya alınmadığı ve tek başına bir hücrede tutulduğu, mahpusun hücrede tek tutulmasıyla ilgili hapishane idaresine, Adalet Bakanlığı’na ve çeşitli kurumlara başvuruda bulunduğu ancak buna ilişkin bir sürecin yürütülüp yürütülmediği konusunda bilgi sahibi olunamadığı, mahpusun, diğer mahpusların bulunduğu odaya geçme şeklindeki yazılı ve sözlü taleplerinin hapishane idaresince cevapsız bırakıldığı aktarılmıştır.”

Açıklamanın sonunda İmralı Hapishanesi’nde 40 aydır uygulanan ağır tecride dikkat çekilerek şunlar söylendi:

“Sonuç olarak; Devlet, Anayasa ve kanunlarda kendisine yüklenen yükümlülüklerini ve sorumluluklarını yerine getirmeli, mahpuslara yönelik uygulanan başta tecrit olmak üzere hak ihlallerine son vermeli-

dir.”