Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İstanbul’daki 1 Mayıs eylemlerinde gözaltı saldırısında uygulanan işkenceye tepki göstererek, toplantı ve gösteri özgürlüğünün ihlal edildiğini açıkladı.
TİHV “Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmalı, işkence ve diğer kötü muameleyi sıradanlaştıran her türlü söylem ve tutumdan derhal vazgeçilmeli” talebini dile getirdi. Açıklamada, Anayasa Mahkemesinin Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanmasının hak ihlali olarak değerlendiren kararı hatırlatıldı. 1 Mayıs günü İstanbul’da adeta ilan edilmemiş bir OHAL yaşandığı vurgulanan açıklamada valiliğin keyfi yasakları sıralandı. Bir doğal afet koşullarında dahi alınmaması gereken bu tedbirlerin sadece İstanbul’da yaşayanları değil çeşitli gerekçelerle İstanbul’a gelmiş yerli ve yabancı misafirleri de olumsuz biçimde etkilediği, kent yaşamını adeta felce uğrattığı ve milyonlarca insanın seyahat özgürlüğünü ihlal ettiğinin altı çizilen açıklamada şöyle denildi:
“1 Mayıs kutlamaları için Taksim’e çıkmak isteyen sendika, sivil toplum kuruluşu, meslek odası ve siyasi parti üye ve yöneticileriyle kolluk güçleri arasında yasaklama ve kısıtlamalar nedeniyle gergin anlar yaşandıkları basına yansımıştır.
Benzer durumlarda hep yaşandığı gibi, hiçbir şekilde müzakereye yanaşmayan kolluk güçleri bir kez daha evrensel hukukta ve ülke yasalarında tanımlanan zor kullanma yetkisinin çok ötesine geçen, kural dışı, denetlenmeyen bir şiddet uygulamıştır.
İstanbul’da kalkan, cop, göz yaşartıcı kimyasal ajanlar ve plastik mermi, kaba dayak vb. şiddet araç ve yöntemleri kullanılarak en az 210 kişi gözaltına alınmıştır. Çok sayıda kişi de yaralanmıştır.
Basına yansıyan görüntülerden, bazı kişilerin yere yatırılıp üzerlerine diz veya ayak dayamak suretiyle nefessiz bırakıldığı ve ters kelepçe uygulandığı anlaşılmaktadır.”
“İnsan hakları ve demokrasiye aykırı!”
Tüm dünyada ve ülkenin pek çok kentinde bayram şenliği şeklinde gerçekleşen 1 Mayıs kutlamalarının, İstanbul’da başta işkence ve diğer kötü muamele yasağı, toplanma ve gösteri yapma özgürlüğü olmak üzere pek çok hak ve özgürlüğün ihlal edilerek kaos içinde yaşandığı ifade edilen açıklamada şöyle devam edildi:
“İnsan hakları ve demokrasi değerlerine aykırı bu durumun derhal son bulması için yetkilileri Anayasa Mahkemesi kararlarına ve hukukun üstünlüğü ilkesine uygun davranmaya, kolluk şiddetini, işkence ve diğer kötü muameleyi sıradanlaştıran her türlü söylem, tutum ve davranıştan kesinlikle vazgeçmeye davet ediyoruz.”
Açıklamada ayrıca İstanbul’da 1 Mayıs yasakları nedeniyle kolluk güçlerinin şiddetine ve işkence ve diğer kötü muameleye maruz kalan kişilerin, tedavi ve rehabilitasyon konusunda destek almak ve işkenceyi belgelendirmek TİHV İstanbul Temsilciliğine başvurabileceği dile getirildi.