Marmara Bölgesi’nde “toplam ihlal sayısı 2279”

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hazırladıkları “Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu”nu açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Temmuz 2024
  • 20:29

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hazırladıkları “Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu”nu açıkladı.

“Nisan, Mayıs, Haziran aylarında 10’u Marmara bölgesi hapishanesi olmak üzere 22 hapishaneden başvuru yapılmış” olduğu belirtilen raporda “Nisan ayında 26, Mayıs ayında 36, Haziran ayında 38 olmak üzere toplam 100 başvuru yapılmıştır” denildi.

Açıklanan raporda hak ihlalleri için şu veriler aktarıldı:

“Marmara bölgesi hapishanelerinden Nisan  ayında 370,  Mayıs ayında 839, Haziran  ayında  189 olmak üzere  toplam 1398  ihlal, Marmara Bögesi dışında kalan hapishanelerden Nisan ayında 248, Mayıs ayında 198, Haziran ayında 435, topam ihlal  sayısı ise 881 dir. Başvurulardan tespit ettiğimiz toplam ihlal sayısı 1398 dir. Toplam ihlal sayısı ise 2279 dur.. “

“En ufak demokratik eylemimizde disiplin cezası verilmekte”

Gerçekleşen hak ihlallerinin belirtildiği raporda bir mahpusun başvurusu şöyle aktarıldı:

“Mevzuat gereğince içeride bulundurulması yasaklanmamış eşyaları sırf kantinde satılıyor gerekçesiyle ailemizden isteyemiyoruz. Kantindeki malzemeler fahiş fiyatla bize satılıyor. Kantinde tek tip eşya satılıyor. Farklı farklı firmaların ürettiği malzemelerden ürün almamıza olanak tanınmamaktadır. Bazı malzemeler deyim yerindeyse firmaların ürettiği malzemelerden en arızalı olanları getirilip bize satılıyor.

-Radyolarımıza uzun süredir el konulmuş. Farklı haber ve müzik kanallarını takip etmemiz engellenmiştir. Farklı ülkelerin Türkçe ve Kürtçe yayın yapan kanallarını dinlemek istiyoruz ama yapamıyoruz.

-En ufak demokratik eylemimizde disiplin cezası verilmekte. Disiplin cezası verilince havalandırma saatimiz sınırlandırılmaktadır. Yani hava alma hakkımız bile bize karşı ceza olarak uygulanmaktadır. Disiplin cezası zaten uygulanıyor ama bununla yetinilmiyor bir de hava alma hakkımız sınırlandırılıyor.

-Bir kişiye verilen yemek üç kişiye veriliyor.

-Hastane sevklerimiz genellikle geç yapılıyor. Bazen de yapılmış olan sevklerimiz iptal edilmektedir. Hapishane idaresi bu iptallerin askerden kaynaklandığını söylüyor. Hastane yolunda meseleyi askerlerden sorumlu olan yetkiliye soruyoruz. Onlarsa kendilerinden kaynaklanmadığını söylüyor. Sevkler iptal edilince yeniden randevu alınıp götürülene kadar epey bir zamanda geçiyor. Özellikle Yuvacık Diş Hastanesinde ciddi sorunlar yaşamaktayız. Kelepçeli muayene dayatıyorlar. Biz de kabul etmiyoruz.”

“Rapor hak ihlallerinin önlenmesi için hazırlanıyor”

Raporda ayrıca şu ifadeler kullanılarak raporu hazırlamanın amacı anlatıldı:

“Her raporumuzda dediğimiz gibi; İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu olarak, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerini sadece bilgi sunmak için rapor haline getirmiyoruz. Esas olarak meselelere yetkililerin ve kamuoyunun dikkatini çekerek hak ihlallerinin önlenmesini amaçlıyoruz.

Biliyoruz ki; hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri dışarıda yükselteceğimiz sesle engellenir. Bu nedenle; hazırladığımız rapor ihlallerin önlenmesi için yetkilileri uyarmak yanında, hapishanelerde yaşanan devasa sorunlara ilişkin duyarlılık ve mahpuslarla dayanışma çağrımızdır.”