“Marmara Bölgesı̇ 2020 yılı hak ihlallerı̇ raporu”

İHD İstanbul Şubesi basın toplantısı düzenleyerek “Marmara bölgesı̇ 2020 yılı hak ihlallerı̇ raporu”nu açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Nisan 2021
  • 16:15

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi bugün şube binasında basın toplantısı düzenleyerek “Marmara Bölgesı̇ 2020 Yılı Hak İhlallerı̇ Raporu”nu açıkladı.

Açıklanan raporda 2020 yılı şu ifadelerle özetlendi:

“Artan kadın cinayetleri, iş cinayetleri, nefret saldırıları, faili meçhul saldırılar, şüpheli asker ölümleri yanında gözaltında kayıplar ile gündeme gelen yaşam hakkı ihlallerinin yoğunluğu ve işkence şikayetlerindeki artışla dikkat çeken 2020 yılı, muhalif her tür söylem ve eylemin de yasak ve cezaya konu edildiği bir yıl olmuştur. Savaş karşıtlığının, barış savunuculuğunun ötesinde pandemi sürecine dair sağlık ya da ekonomik kriz konulu iktidarın açıklamalarıyla çelişen açıklamalar dahi soruşturma ve ceza baskısına maruz kalmıştır. Konu, raporumuzun İfade ve Basın Özgürlüğüne Yönelik Hak ihlalleri başlığı altında hem gazeteciler hem de genel boyutu ile ayrıntılı olarak incelenmiştir.”

2020 yılında adalet talepleri gündemdeki yerini koruduğu belirtilen raporda adil yargılanma taleplerinin yoğunlaşarak, boyutunun genişlediği ifade edildi.

Hapishanelerde hak ihlalleri

Hapishanelere ilişkin raporda şu ifadeler yer aldı:

“İnsan haklarına dair devlet yaklaşımının göstergesi kabul edilen hapishanelerde, raporumuzda tespit edilebilen 5.369 ihlal, yaşanan hak ihlallerinin vardığı devasa boyutu göstermektedir. Ayrıca, Sağlık ve yaşam hakkı bağlamında tartışılan Pandemi sürecinde ‘7242 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da yapılan son değişiklikle infazda ayrımcılık uygulamalarının güçlendirilmesi, muhaliflere uygulanan düşman hukukunda ısrarı ve pervasızlığı gözler önüne sermiştir. 2020 yılında Avukat Ebru Timtik , Mustafa Koçak, Helin Bölek, İbrahim Gökçek’in yaşamını yitirdiği ölüm orucu ve açlık grevleri adil yargılanma hakkı, Tecrit ve hak gasplarına karşı halen gündemdeki yerini korumaktadır. Tecride kaşı başlatılan açlık grevi halen devam etmektedir.”

Mültecilere yönelik hak ihlallerinin vurgulandığı raporda pandemi süreci şu ifadelerle anlatıldı:

“Bir diğer yandan , 2020’ye pandemi ve pandemi gerekçesi ile hak ve özgürlüklerin baskı altına alınması damgasını vurdu denilebilir. İş güvenliğinin sağlanmaması nedeniyle sağlıktan, eğitime, ptt kargo çalışanlarına kadar her alanda sorunların ciddi boyutlara vardığı, ancak, ekonomik krizin özellikle yoksul kesimin nefesini kestiği bu süreç, ekonomik ve sosyal haklar konusunda derneğimize en çok başvurunun yapıldığı süreç olmuş ve incelenen 5 alt başlıkta toplam 2280 İhlal tespit edilmiştir.”

Raporda 2020 yılında yaşam hakkına yönelik saldırılarda 844 kişi yaşamını yitirdiği, 358 kişinin  yaralandığı belirtilerek, toplam verilen rakamlar şöyle ayrıntılandırıldı:

“78 kadın cinayeti, 31 şüpheli ölüm, 40 kadın iş cinayeti, 4 intihar yaşanmış, 8 mahpus hapishanede, 4 asker şüpheli olarak askerlik yaparken, 685 kişi iş cinayetinde, 2 kişi nefret saldırılarında, 3 kişi güvenlik güçleri tarafından ve 2 kişi faili meçhul şekilde öldürülmüş.”

2020 hak ihlalleri raporunun özet verileri sıralandı.