İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu, Kürt kentlerinde yaşanan 1 yıllık “Kadın Hak İhlalleri Raporu”nu dernek binasında düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Raporu komisyon üyesi Esra Saçaklıdır okudu.
Saçaklıdır, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde okurken kaybolan ve kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni bulunan Rojin Kabaiş’in ölüm nedeninin aydınlatılmasını talep ettiklerini belirterek şöyle devam etti:
“İktidarın ataerkil düşünce sisteminin yapı taşı olan ailenin dokunulmazlığı ilkesine bağlılığı, eril ve muhafazakâr politikaları, kadınların ve çocukların en güvenli alanları olması gereken evde ölmelerine sebep olmaktadır. Bunun en yakın örneği olan Narin Güran cinayeti bizlere çocuk ölümlerinin toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden ayrı düşünülemeyeceğini göstermektedir.”
Saçaklıdır kadına yönelik hak ihlallerini aktardıktan sonra komisyonun çözüm için taleplerini şöyle sıraladı:
“*Devletin cezasızlık politikasından vazgeçip etkin bir yargılama sürecini sağlaması
*Kadınlara ve diğer dezavantajlı gruplara yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla yasal değişiklikler ve yeni düzenlemelerin yapılması
*Kadına yönelik şiddetin ana sebeplerinden olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması
*Devletin anayasa ve uluslararası sözleşmelere uygun bir şekilde görevlerini yerine getirmesi
*Toplumda cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi için kamu kurumlarında çalışanlara konu hakkında farkındalık kazandıracak eğitim ve seminerler düzenlemesi
*Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için Eğitim Bakanlığı müfredatına kadına yönelik şiddete karşı öğrencilere farkındalık yaratacak derslerin eklenmesi gerekmektedir.”
Raporun okunmasının ardından söz alan Avukat Berfin Elçi Kürt illerinde yaşanan ihlallerin verilerini şöyle sıraladı:
“* Bölgede en az 39 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiştir.
* En az 7 kadın intihara sürüklenerek yaşamına son vermiştir.
* Bölgede aile içi şiddet sonucu en az 49 kadın yaşamını yitirirken, en az 12 kadın yaralanmıştır.
*Bölgede toplumsal alanda şiddet sonucu en az 19 kadın yaşamını yitirirken, en az 16 kadın yaralanmış, en az 1 kadın ise cinsel istismara maruz kalmıştır.
* Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, 1’i trans olmak üzere en az 68 kadın aile içi ve toplumsal alanda gerçekleşen erkek şiddeti sonucu, 7 kadın da intihara sürüklenerek katledilmiştir.
* Böylece 1 yılda en az 114 Kadının yaşam hakkı ihlal edilmiştir.
* En az 57 kadın en güvende hissedilen mekanda ‘EVDE’ öldürüldü veya ölü bulundu.
* Kadınlar en çok baba, oğul ve evli oldukları kişiler tarafından katledildi.
* Kadınlar en çok boşanmak istedikleri veya bir konuda tartıştıkları için öldürüldüler. Kimi kadın uykusunda kimi kadın ise sadece su getirmediği için en yakınları tarafından öldürüldü.”