Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Nisan-Aralık 2017 Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu’nu açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Ocak 2018
  • 11:47

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Nisan-Mayıs 2017'de yaşanan Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu’nu açıkladı.

Bugün saat 12.00'de dernek binasında yapılan toplantıda basın açıklamasını Aylin Hacaloğlu okudu. Raporda, Marmara Bölgesi’nde bulunan Tekirdağ 1 ve 2 No’lu F tipi hapishaneleri, Edirne F Tipi Hapishanesi, Maltepe 1 No’lu L Tipi Hapishanesi, Silivri Kapalı Hapishanesi, Kocaeli 2 No’lu F Tipi Hapishanesi, Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi, Bandırma 2 No’lu T Tipi Hapishanesi, Balıkesir L Tipi Hapishanesi’nde yaşanan hak ihlalleri yer aldı.

Hapishanelerin tümünde hak ihlali, saldırı ve işkence yapılıyor

Açıklanan raporda öncelikle ortak hak ihlalleri şöyle sıralandı. “Sürgün sevkler; kapasiteden fazla tutsak bulunması. Gazete, dergi, kitap vb. yayınların engellenmesi; “Görüldü” damgalı yazılara, dilekçe, faks veya mektuplara el konulması veya bunların engellenmesi. Sağlık hakkının ihlali; OHAL kaynaklı hak ihlalleri ve işkence. Ayrımcı uygulamalar”

Tecrit her alanda derinleştiriliyor

Ortak hak ihlali ve saldırıların tek tek hapishaneler özgülünde olanları içinde Tekirdağ Hapishanesi özellikle dikkat çekti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Derneğimize yapılan başvurularda mahpusların hastane sevklerinde tek başlarına kafes şeklinde ringlerle götürülmeye çalışıldığı, uygulamayı kabul etmeyen mahpusların hastaneye götürülmediği belirtilmiştir. Yine mahpus yakınları tarafından yapılan başvurularda ziyarete giden ailelerin kampüs içerisinde kafes şeklinde ring araçları ile getirilip götürüldüğü belirtilmiştir. Mahpuslarla yapılan görüşmelerde hastane sevklerinde gecikmeler yaşandığı belirtilmiştir. Ayrıca son bir aydır hapishaneye ulaşan kitap, dergi gibi yazılı yayınların kendilerine verilmediği, engellendiği de bildirilmiştir.”

Tecrit ve işkence hak ihlallerinin ana başlığı

Raporun sonuç bölümünde ise şunlar söylendi: “Darbe teşebbüsünün ve OHAL ilanının üzerinden bir buçuk sene geçmiş olmasına rağmen toplumsal muhalefete yönelik baskı nedeni ile tutuklamaların aralıksız sürdürülmesi kapasitesi yetersiz olan hapishanelerdeki aşırı doluluğu arttırmaya devam ettirmektedir ve bu durum hapishaneleri yaşanılmaz bir yere dönüştürmüştür.

OHAL KHK’larının verdiği yetki ile mevcut yasal haklardan birçoğunun kısıtlanmış olması da ayrıca üzerinde durulması gereken ciddi insan hakları sorunlarıdır. Hapishanelerdeki tecrit uygulamaları, her türden keyfi muameleler, işkence ve kötü muamele iddiaları, sürgün ve sevk uygulamaları, keyfi disiplin cezaları, mahpusların sağlık sorunlarının zamanında ve etkili bir şekilde çözülmemesi, ağır hasta mahpusların tedavi edilmemesinin yanı sıra tahliye edilmemeleri gibi sıralayabileceğimiz çok sayıda sorun bulunmaktadır.”

Raporun paylaşılmasının ardından, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, hapishanelerden gelen başvuruların engellemelerden kaynaklı olarak azaldığını belirtti.

Kızıl Bayrak / İstanbul