İHD’den Marmara Bölgesi cezaevleri açlık grevi raporu

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, bugün dernek binasında yaptığı basın toplantısıyla “Marmara Bölgesi Hapishanelerindeki Açlık Grevi Raporu”nu açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Nisan 2019
  • 13:42

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, bugün basın toplantısı yaparak “Marmara Bölgesi Hapishanelerindeki Açlık Grevi Raporu”nu açıkladı.

Saat 12.00'de yapılan toplantıda “Yasalar uygulansın! Açlık Grevi Talepleri Kabul edilsin! / İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu” yazılı ozalit açıldı.

Komisyon adına raporu Avukat Zeynep Ceren Boztoprak okudu. Bugün Marmara Bölgesi hapishanelerinde Abdullah Öcalan'a uygulanan tecritin son bulması talebiyle 715 tutsağın açlık grevinde olduğunu belirten Boztoprak, Bakırköy Hapishanesi özgülünde “16 Aralık 2019 tarihinde açlık grevine giren 4 kadın mahpusta bir süredir unutkanlık ve uykusuzluk problemi olduğunu bazılarının neredeyse hiç uyuyamadıklarını” aktardı.

Boztoprak ayrıca Bakırköy Hapishanesi'nde de açlık grevinde olanların sağlık kontrollerinin olması gereken biçimde yapılmadığını belirtti.

Gebze Hapishanesi

Gebze Hapishanesi'nde 16 Aralık'ta açlık grevine başlayan tutsaklarda çok fazla kilo kaybı, uzun süredir ağır mide bulantısı, kemik batması şikayetlerinin olduğunu belirten Boztoprak görüştükleri Gebze Hapishanesi'ndeki tutsakların anlatımlarını şu ifadelerle aktardı:

“Ayten Beçet isimli mahpusun yaşamına son verme eyleminin ardından, idare tarafından eylemin yapıldığı koğuşta mahpusların aileleriyle arkadaşlarıyla olan tüm fotoğraflarının yataklara ayakkabılarla basılarak toplandığını, itiraz eden açlık grevindeki mahpusların darp edildiğini beyan etmiştir. Yine idari personelin açlık grevinde olan mahpusları ayrı bir koğuşta toplayacaklarını ifade ettiğini, mahpusların bu durumu asla kabul etmeyeceklerini bildirdiklerini, henüz bir girişimleri olmadığını aktarmıştır. Ayrıca mahpusların yaşamına son verme eylemlerinden ötürü derin üzüntü duyduklarını, bu eylemlerin olmaması için her gece 2 mahpusun nöbet tuttuğunu ifade etmiştir.”

Kandıra 1 No’lu F Tipi Hapishanesi

Kandıra Hapishanesi'nde açlık grevinde olan tutsaklarla görüşüldüğünü belirten Boztoprak, bu hapishanede açlık grevi eyleminde olanlara verilmesi gereken tuz, şeker, karbonat, B kompleks vitaminin verilmesinde ve gereken sağlık kontrollerinde aksamalar olduğunu ifade etti.

Silivri 5 ve 9 No’lu Hapishaneler

Silivri 5 ve 9 No’lu Hapishanelerinde görüştükleri tutsaklar, açlık grevinde olanların kilo kaybı, mide bulantısı vb. şikayetlerinin olduğunu belirten Boztoprak, bu hapishanelerde açlık grevindekilerin tansiyon ölçümü dahil sağlık kontrollerinin hücrelerinde değil, koridorda yapılmasının dayatıldığını ifade etti.

Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Hapishanesi

Görüştükleri tutsaklarda kilo kaybı, mide bulantısı, kusma, mide krampları vb. şikayetlerin olduğunu dile getiren Boztoprak, burada da sağlık kontrollerinin düzenli yapılmadığına dikkat çekti.

Açlık grevleri eyleminin ölmek için yapılmadığını belirten Boztoprak son olarak şu ifadeleri kullandı:

“Ancak geride kalan 160 gün içinde 8 kişi yaşamını yitirmiş yüzlerce mahpus ölüm sınırına gelmiştir. ... Darbe dönemlerinde bile görülmeyen bir atmosfer oluşmuş, ihlaller ya sessizlikle karşılanır ya da ne yazık ki desteklenir hale gelinmiştir. Hal böyleyken barış talebi ve bir hukuksuzluğun, tecridin sona erdirilmesi talebiyle başlayan eylemlere sessiz kalma devlet ve hükümet yetkilileri için sadece siyasi hata değil, olağan bir hukuk ortamında suç da teşkil etmektedir. Siyasi partilerin, medyanın, sivil toplum kuruluşlarını, hak, adalet ve demokrasi inancını kaybetmeyen kişi ve grupların bu ağır durumu tersine çevirecek girişimlerde bulunmaları tarihi bir sorumluluktur. Tecrit bir an önce kaldırılması, ceza infaz rejimi hukuki hale getirilmelidir.”