ÇHD’den 2017 Marmara Bölgesi Hapishaneler Raporu

ÇHD, 2017 Marmara Bölgesi Hapishaneler Raporu'nda mahpuslara uygulanan fiziki ve psikolojik işkenceyi anlattı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Şubat 2018
  • 10:23

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, Hapishane İzleme Komisyonu tarafından hazırlanan 2017 Marmara Bölgesi Hapishaneler Raporu açıklandı.

Raporda Marmara Bölgesi’ndeki Tekirdağ 1 ve 2 No’lu F tipi, Tekirdağ 1 ve 2 No’lu T tipi, Kocaeli 1 ve 2 No’lu F tipi, Edirne F Tipi, Bakırköy Kadın, Gebze, Maltepe ve Silivri kampüs hapishanelerinde yapılan görüşmeler ve bu hapishanelerden derneğe iletilen mektuplardaki şikayetler yer aldı

Hapishanelerde fiziki-psikolojik işkencenin OHAL sonrası katlanarak arttığına dikkat çekilen raporda, hapishanelerde başta gelen sorunlardan birinin de mahpusların sağlık hakkına erişimlerinin olmaması biçiminde vurgulandı. Mahpuslar ya hastaneye götürülmüyorlar ya kelepçeli muayene edilmek isteniyorlar ya da sadece revir doktorunun teşhisiyle ve doğru tedaviye ulaşamadan aylarca bekletiliyorlar.

“Hapishanelerde, güvence altında olan hiçbir hak ve özgürlük kalmadı”

Ülkedeki bütün hapishanelerde sağlık hakkına erişim gibi en insani hakların bile gasp edildiğinin altı çizilen raporda Marmara Bölgesi hapishanelerinde yaşananlar şöyle sıralandı:

Bakırköy Kadın Hapishanesi

- Kitap kapakları kalın (ciltli) olduğunda mahpuslara verilmiyor.

- Kantin pahalı ve yoğurt ve peynir gıda maddeleri kantinden genelde bozuk geliyor.

Maltepe T Tipi Çocuk Hapishanesi

- Çocuk mahpuslara sohbet, kütüphane ve spor hakkı kullandırılmıyor. Tam bir tecrit uygulanıyor.

- Mahkemeye gönderilen dilekçelerin çoğu kayboluyor ya da geç gönderiliyor. Önceden dilekçenin çıkış numarası veriliyordu, artık verilmiyor.

- Hastaneye sevklerde sorun yaşanıyor. 4-5 aydır MR çekimi için, ameliyat için bekleyenler var.

- Çocuk tutuklu W.K. hapishanede yoğun bir psikolojik baskı olduğunu ifade etti.

- Tutuklu Ş.B. şarkı söylediği için disiplin cezası aldı. Şarkı söylediği halde, “slogan attı” diye tutanak tutulduğunu ve bir aylık etkinlik yasağı cezası aldığını anlattı.

Edirne F Tipi Hapishanesi

- Baskın aramalar çok sık yapılıyor ve mahpusların kendi yazdıkları defterlere el konuyor.

- Mahpusların yazdığı Kürtçe mektuplar gönderilmiyor, gelen mektuplar mahpuslara çok geç veriliyor. Ayrıca mektuplar üzeri yoğun şekilde karalanarak veriliyor. Fakslar bile iki hafta geciktiriliyor.

- Sürekli disiplin soruşturması açılıyor, ceza veriliyor. Osman Beyazkaya isimli mahpusun 20 yıl ziyaret ve 300 gün hücre cezası var.

Kocaeli 2 No’lu F Tipi Hapishanesi

- Havalandırmalarda kameralar var. Tutuklular bu kameraların görüş açılarını kapatmaya çalıştıklarında haklarında sürekli disiplin soruşturmaları açılıyor ve neticesinde de disiplin cezaları veriliyor.

Tekirdağ 1 No’lu T Tipi Hapishanesi

- Disiplin cezaları çok yoğun ve üst sınırdan uygulanıyor. Ali Ülgü isimli mahpusun 10 yıl görüş ve haberleşme cezası, 200 gün hücre cezası var.

Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Hapishanesi

- İleri Kızılaltun isimli mahpus 4 ay önce Edirne F Tipi Hapishanesi’nden Tekirdağ’a sevk edildi. Edirne F Tipi Hapishanesi’nde sevk günü gardiyanlar hücreye saldırdı. Hücredeki altı kişi süngerli odaya kondu. Süngerli odada elleri ters kelepçeli ve ayakları kelepçeli olarak 3 saat bekletildiler. Gardiyanlar kaba dayak uyguladı ve sürekli hakaret etti.

Tekirdağ 2 No’lu T Tipi Hapishanesi

- Gönderdikleri mektuplar taahhütlü olmasına rağmen sürekli “kayboluyor.” Ekim 2017’den itibaren tutuklu ve hükümlülerin gönderdikleri hiçbir mektup adreslerine ulaşmadı. Gelen mektuplar ise karalanıyor ve çok geç veriliyor.

- 1,5 yıldır dergi ve kitap alamıyorlar.

- Revirde doktor doğru teşhis yapmadan ilaç yazıyor, farklı şikayetleri olanlara aynı ilacı veriyor.

Silivri 9 No’lu F Tipi Hapishanesi

- OHAL sürecinde mahpuslara yönelik gardiyan ve askerlerin fiziki saldırılarında gözle görülür bir artış var.

- Mektuplar ve fakslar mahpuslara verilmek yerine uzun süre bekletiliyor ya da hiç verilmiyor. Verilen mektuplar da üzeri çizilerek büyük çoğunlukla sansürlü bir şekilde gönderiliyor.

Gebze M Tipi Kadın Hapishanesi

- Kadın siyasi tutuklulara Kandıra 1 No’lu F Tipi’nde olduğu gibi kadın askerlerce üst araması yapılıyor. Hastaneye gidişlerde ring aracına binmeden önce kadın asker çağrılıp kadın mahpuslar üzerleri tacize varan şekilde aranmak isteniyor. Bu uygulamayı kabul etmeyen kadın siyasi mahpuslar hastaneye gidemiyorlar.

Tutsak avukatlar

- ÇHD ve Özgürlükçü Hukukçular Platformu’ndan (ÖHP) 27 avukat tutuklu. Avukatların hepsinin dosyası İstanbul’da olmasına rağmen, Türkiye’nin farklı kentlerindeki hapishanelere gönderildiler.

- ÇHD Ankara Şubesi yöneticisi Engin Gökoğlu tutulduğu Tekirdağ 2 No’lu T Tipi Hapishanesi’nde 30 Ekim 2017’de maruz kaldığı fiziki saldırı sonucu kolu kırıldı, halen tedavisi devam ediyor. ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve İstanbul Şubesi üyesi Yaprak Türkmen tutuklandıkları günden bu yana, üç aydır Silivri 9 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde tek kişilik hücrede tutuluyor.