Mahkemenin Musa Orhan’ı salıverme gerekçesi “rıza”

Nitelikli cinsel saldırıdan tutuklanan Musa Orhan’ın salıverilmesine hükmeden ve itirazı da reddeden mahkeme “mağdurun rızasıyla birlikte olduğu” iddiasını gerekçe olarak gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Ağustos 2020
  • 23:38

Batman’da İpek Er’i alıkoyduktan sonra nitelikli cinsel saldırı suçundan tutuklanan uzman çavuş Musa Orhan salıverilmişti. Mahkeme, gerekçe olarak “mağdurun rızasıyla birlikte olduğu” iddiasını gösterdi.

İtiraz üzerine Musa Orhan’ın salıverilmesine karar veren Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararını açıkladı. Er’in intihar etmeden önce verdiği ifadesinin ve adli tıp raporunun incelendiği belirtilen kararda, “mağdurun ifadelerine de yansıyan rızaya dayalı olarak cinsel yönden yakınlaşma olduğu, söz konusu ikamette birkaç gün birlikte kaldıkları” gerekçesi öne sürüldü.

Kararda “Rıza dışı gerçekleştiği iddia edilen cinsel saldırı eyleminden sonra rızaya dayalı olarak yeniden cinsel birlikteliklerde bulunulmasının olağan yaşam koşulları ile bağdaşmayacağı” iddiası yer aldı.

Ayrıca intiharı “iddia” diye değerlendiren mahkeme, intihar mektubu ile Er’in verdiği ifade arasında “bariz zıtlıklar” olduğunu iddia etti.

Kararda ayrıca Musa Orhan’ın tahliye edilmesine ilişkin “Hakkında çıkartılan yakalama emri üzerine ilgili kolluk birimine kendiliğinden gelerek teslim olan sanığın kaçacağı, delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme veya tanıklar üzerinde baskı eylemlerinde bulunacağı yönünde dosya içerisinde herhangi bir emare de bulunmadığı” öne sürüldü.

Ayrıca Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tahliye kararına itirazı da “başkaca bir karar verilmesine yer olmadığı” hükmüyle reddedildi.

Orhan hakkında 7 Temmuz'da savcılığa şikayette bulunan İpek Er, 16 Temmuz’da intihar girişiminde bulunmuş ve 18 Temmuz’da hastanede yaşamını yitirmişti.

Orhan ise 17 Temmuz’da adli kontrol kararıyla salıverilmişti. Ardından Orhan hakkında nitelikli cinsel saldırı suçuyla iddianame hazırlanmış ve 19 Ağustos’ta Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce tutuklanmasına hükmedilmişti.

Mahkeme cinsel saldırıyı inkâr ederek “rıza” bahanesiyle Orhan’ın salıverilmesine hükmederken, İçişleri Bakanlığı da bu kararları gündeme taşıyanları hedef alıp tehdit eden bir açıklama yaptı. “Terör” demagojisini eksik etmeyen İçişleri Bakanlığı “hukuki sürecin devam ettiğini” iddia etti.