“Musa Orhan tutuklansın”

İzmir'de Kadınlar Birlikte Güçlüdür Platformu tecavüzcü Uzman Çavuş Musa Orhan'ın tutuklanması talebi ile eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 28 Ağustos 2020
  • 10:54

İzmir'de Kadınlar Birlikte Güçlüdür Platformu, 20 gün boyunca 18 yaşındaki İpek Er'e tecavüz ettikten sonra intihar ederek ölmesine sebep olan Musa Orhan'ın bir hafta tutuklu kaldıktan sonra cezaevinden tahliye edilmesini protesto etmek ve Musa Orhan'ın tekrar tutulması için saat 18.30'da Alsancak ÖSYM önünde eylem yaptı.

Kadınlar Birlikte Güçlüdür bileşenleri adına yapılan açıklamada, “Erkek egemen, militarist, ırkçı, tekçi, cinsiyetçi anlayışın hakim olduğu coğrafyamızda, iktidar ve tekel, toplumsal doğa üzerinde hegemonya kurmak için toplumun tüm hücrelerine sızdırdığı eril politikalar yoluyla, baskı ve sömürü aygıtlarını aralıksız kullanmaya devam ediyor. İnsanlık dışı uygulamaları her gün başka bir boyutuyla tacizi, tecavüzü ile karşımıza çıkıyor” dendi.

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Daha dün Batman'da bir uzman çavuş tarafından tecavüze uğrayan, tehdit edilen ve sonunda yaşamına son veren kız kardeşimiz İpek Er'in ölümü, birçok kadın intiharlarının yaşandığı coğrafyada erkek egemen cinsiyetçi toplum anlayışı ve beraberinde getirdiği sözde namus anlayışını bir kez daha sorgulamamız gerektiğini gözler önüne serdi. Diğer yandan da aynı zihniyetin temsilcisi sözde adaletin timsali olan yargının İpek Er’e tecavüz eden Musa Orhan’ı serbest bırakması yaşamlarımızın gözden çıkarıldığını ve kendi öz savunmamızı geliştirip birlikteliğimizi, örgütlülüğümüzü, dayanışmamızı daha da güçlendirmemiz gerektiğini bir kez daha biz kadınlara hatırlatmış oldu. Tecavüzcü zihniyet, muhafızlarına sahip çıkacağını İpek Er ölmeden önce dillendirmişti."

Taciz ve tecavüzün bir diğer boyutunu da savaş ve çatışmaların yaşandığı bölgelerde kadına yönelik uygulanan cinsel şiddetin oluşturduğu belirtilen açıklamada "Bu şiddeti daha çok resmi üniformalarına dayanarak resmi görevlilerin gerçekleştirdiği da biliniyor. 90’lı yıllarda Batman'da çokça yaşanan kadın intiharlarını hatırlıyoruz. Çatışmaların, şiddetin en yoğun yaşandığı dönemlerdi. Tam da buradan yola çıkarak kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri politiktir diyoruz. Şiddet devlet eli ile meşrulaştırıldıkça, şiddeti uygulayan erkek özellikle de üniformalı ise korundukça bugün Musa Orhan’da olduğu gibi yaşamlarımız risk altında olmaya devam edecektir. Kadın cinayetlerinde, kadına yönelik cinsel suçlarda, tecavüz olaylarında tutuklu yargılanan yok gibi. Her türlü şiddetin karşılığı cezasızlık. Cezasızlık arttıkça kadın cinayetleri, taciz ve tecavüz vakaları çoğalıyor” denildi.

“Tüm bunların yaşandığı bu günlerde diyoruz ki İstanbul sözleşmesi yaşatır. Uluslararası sözleşmeleri uygula! Kadınları değil tacizcileri, tecavüzcüleri, katilleri yargıla! Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz kalmadı, artık yeter!” denilerek açıklama bitirildi.

Basın açıklamasının ardından oturma eylemi yapıldı. Oturma eyleminde tecavüze uğrayan kadınların ve öldürülen kadınları isimleri söylenerek kadın cinayetlerinin takipçisi olacağız denildi. “Tek bir kadın öldürülmeyene kadar, tek bir kadın tecavüze uğramayana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Musa Orhan'ın tekrar tutuklanması için her yerde mücadelemizi sürdüreceğiz” denilerek, sloganlar ve müzik dinletisi eşliğinde eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak / İzmir