Kürt olduğu için saldırıya uğrayan Balaban açlık grevinde

Kürt olduğu için gardiyanların saldırı ve işkencesine uğrayan Mehmet Balaban saldırıların son bulması için dudaklarını dikerek başladığı açlık grevini sürdürüyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Eylül 2019
  • 15:08

Tekirdağ 2 Nolu T Tipi Hapishanesi’nde gardiyanların işkencesinin son bulması talebiyle dudaklarını dikerek açlık grevine başlayan Mehmet Balaban’a yapılan saldırı ve işkenceye son verilmesi talebiyle basın toplantısı yapıldı.

Kürt olduğu için saldırıya uğrayan Mehmet Balaban’ın açlık grevini kamuoyuna duyurmak için bugün saat 12.30’da bugün İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenlendi. İlk sözü İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Mehmet Acettin aldı. Mehmet Balaban’a gardiyanların işkence yaptığını anlatan Acettin, Balaban’ın saldırı ve işkencenin son bulması için dudaklarını dikerek açlık grevine başladığını ve halen sürdürdüğünü belirtti.

Acettin’in ardından Mehmet Balaban’ın ablası Habibe Balaban söz aldı. 3 Eylül’de kardeşiyle görüştüğünü belirten Balaban, kardeşinin vücudunun her tarafında darp izleri bulunduğunu aktardı. 10 gardiyanın kardeşinin yanında olduğunu söyleyen Balaban, kardeşinin boynunda da dikiş izleri bulunduğunu ifade etti.

Balaban, kardeşine yapılan işkencenin nedenin Kürt olması ve kendisini ezdirmemesi olduğunu belirterek, kardeşinin bir başka tutsağın elektrik faturasını ödediğini ve bu nedenle de işkence gördüğünü dile getirdi.

Açlık grevinin 31 Ağustos’tan beri sürdüğünü belirten Balaban, CİMER’e başvuruda bulunduklarını söyleyerek gardiyanlar hakkında soruşturma başladığın ifade etti. Kardeşinin bu nedenle de işkence gördüğünü ve görüş yasağı getirildiğini ekledi.

Son olarak söz alan avukat Fırat Vural, Balaban’ın hükümlü olmasından dolayı ancak vekalet alarak görüşebildiklerini ifade etti. Balaban’ın 17 yıldır hükümlü olduğunu ve bundan önce tutulduğu Bolu Hapishanesi’nde de işkence gördüğünü hatırlatan Av. Vural, şimdi de Tekirdağ 2 Nolu T Tipi Hapishanesi’nde ırkçı saldırı ve işkenceye maruz kaldığını anlattı.