“Kreş hakkı sağlanmalıdır!”

Adana’da ailesinin işe giderken evde bırakmak zorunda kaldığı 3 yaşındaki çocuk girdiği çamaşır makinesinde havasız kalarak yaşamını yitirdi. SES yaptığı açıklamada kreş hakkına dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Mart 2024
  • 13:30

Adana’da memur anne ve babanın işe giderken evde bırakmak zorunda kaldığı 3 yaşındaki çocuğu girdiği çamaşır makinesinde havasız kalarak yaşamını yitirdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan SES 7 gün 24 saat hizmet verecek, eşit, parasız, anadilinde kreş talebi için mücadelenin yükseltilmesine dikkat çekti. SES’in sosyal medya hesabında yaptığı açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Adana’nın Sarıçam İlçesinde, ceza infaz koruma memuru olan baba Tayfur K. ile Yüreğir Devlet Hastanesinde çalışan Suna K.’nın, 3 çocuğunu çalıştıkları için, evde tek başına bırakmak zorunda kalması üzerine 3 yaşındaki kızları çamaşır makinesinin içinde havasız kalarak hayatını kaybetti. Yıllardır her hastaneye bir kreş talebi, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin taleplerinin başında gelmiştir. TİS masasının da ana gündemlerinden biri olan eşit, ücretsiz, anadilinde kreş hakkı bir dizi eylem ve etkinlikler gerçekleştirilerek kamuoyu oluşturulmuştur. On binlerce emekçinin gece gündüz demeden günün 24 saati hizmet sunduğu şehir hastanelerinde kreş planlamasına gidilmediği gibi sağlık ve sosyal hizmetler işyerleri başta olmak üzere kamu hizmetlerinin sunulduğu tüm işyerlerinde mevcut kreşler ardı ardına kapatılmış az sayıda hizmet veren kreşlerin de yüksek fiyatlarda hizmet vermesi nedeniyle emekçiler çocukları ile birlikte mağdur edilmiştir. Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğunda olan ebeveyn izinlerinin planlanması, tek olan ebeveyn idari izinli sayılması ayrıca ebeveynlerden birinin hangi kurum (özel, kamu) olursa olsun dönüşümlü idari izin verilmesi gerekmektedir. Özellikle kadın sağlık emekçileri bu sorunlarla ve sorumluluklarla baş etmekte yalnız bırakılmış durumdadır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yüklediği roller çocuk bakım yükümlülüğünün ezici çoğunluğunu kadınların üzerine bırakmaktadır. Sağlık ve sosyal hizmet alanı kadın emekçilerin sayısal olarak yoğun oldukları iş kollarındandır, ancak sorun maalesef bu alanda da olanca ağırlığıyla devam etmektedir. Sağlık ve sosyal hizmet alanında çalışan emekçilerin çalışma koşulları göz önünde tutulmalı ve sağlık emekçilerinin yaşamakta olduğu zihinsel yorgunluğa çözüm olacak hastanelerde kreş ve bakım odalarının oluşturulması için hızlı bir planlama yapılmalıdır. Bugün sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin acil ihtiyacı bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının yanında olmak için idari izinli sayılmaları, 7 gün 24 saat hizmet verecek, eşit, parasız, anadilinde kreş talebinin yükseltilmesi ve mücadelenin büyütülmesidir. Ailenin acısını yürekten paylaşıyoruz, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.”