Narin için eylemler

Narin Güran’ın cansız bedeninin bulunması üzerine birçok ilde yapılan eylemlerde “Katil Hizbullah işbirlikçi AKP!” sloganları atıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Eylül 2024
  • 21:41

Diyarbakır'da 19 gündür aranan 8 yaşındaki Narin Güran'ın cansız bedeni bulundu. Yürütülen soruşturma kapsamında aile bireylerinin de aralarında bulunduğu 21 kişi gözaltına alındı. Narin Güran’ın ablasının da çocukken şüpheli biçimde hayatını kaybettiği açığa çıktı. 

Güran’ın cansız bedeninin daha önce iki kez arama yapılan bölgede bulunması üzerine birçok ilde eylemler düzenlendi.

Diyarbakır’da Demokratik Bölgeler Partisi İl Örgütü önünde bir araya gelen yüzlerce kişinin yapmak istediği yürüyüş polis tarafından engellenmek istedi. Polise seslenen DEM Parti İl Eş Başkanı Abbas Şahin “Burada yapılmak istenen yürüyüş kanunsuz değildir. Burada bizi engelleyeceğinize katilleri açığa çıkarın” dedi. Kitle görüşmelerin ardından “Narin Güran ölümsüzdür!”, “Katil Hizbullah işbirlikçi AKP!” sloganları atarak Koşuyolu Parkı'na yürüdü. Diyarbakır Çocuk Hakları Komisyonu, Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı ve Dicle Diyarbakır Kadın Platformu’nun (DAKAP) çağrısıyla birçok demokratik kitle örgütü ve siyasi parti Yenişehir ilçesine bağlı Ofis semtinde bulunan AZC Plaza önünde toplandı. ACZ Plaza önünden yürümek isteyen kitleye polis barikat kurarak müdahale etti. Kitle “Katilleri koruma, hemen yargıla!” sloganları attı.

İstanbul’da Demir Leblebi üyesi 7 kişi Taksim’de Narin Güran için eylem yaparken gözaltına alındı. Eylemde “Katledilen, kaybedilen, istismar edilen ve hayatları baskı altına alınan çocukların sesi olmaktan da katillerden hesap sormaktan da vazgeçmeyeceğiz!” denildi.

İstanbul Kadıköy’de Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu eylem düzenledi. İEKK’nin de katıldığı eylemde yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Aramalar yapılırken gizlilik kararı getirildi. Neden? Ne gizliyorsunuz? Susmadık. Biz bu ülkede çocukların kaybedildiğini biliyoruz. Çocukların istismara uğradığını biliyoruz. Verileri maniple etmeye kalkmayın. Aklımız var. Aklımızla alay etmeyeceksiniz. Sözde adı bakanlar neden 19 gündür köyü bir buçuk km ötesinde bulundu Narin. Vali açıklama yapıyor; belli olmasın diye dallarla üstü kapatılmış diye söylüyor. Kayıp bir çocuğun bulunması ile ilgili titizlikle arıyoruz dediğiniz şey bu mu? Dalga mı geçiyorsunuz?”

Açıklamanın devamında İstanbul Sözleşmesinden çıkılması teşhir edilerek Lanzarote Sözleşmesinin uygulanması ve sorumluların yargılanması çağrısı yapıldı.  

Van Cumhuriyet Caddesi’nde KESK Şubeler Platformu önünde bir araya gelen Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri alkışlar ve sloganlarla Sanat Sokağı'na yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık "Narin için adalet, herkes için adalet" sloganları atıldı.