Borçka’da Reşit Kibar eylemi

Borçka’da, ağaç kesimini engellemek için mücadele ederken katledilen Reşit Kibar için eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Eylül 2024
  • 17:30

Borçka’da, ağaç kesimini engellemek için mücadele ederken katledilen Reşit Kibar için eylem yapıldı.

Borçka halkı adına basın açıklamasını Sevgi Keskinkurt Akyüz okudu. Artvin Cankurtaran’da süren mücadele ve Kibar’ın katledilmesinin aktarıldığı açıklamada şunlar ifade edildi:

“Tüm bu yaşananlar iktidar ve sermayenin kâr hırsının bir sonucudur. Bu kar hırsıyla yıllardır ormanlarımıza derelerimize, vadilerimize saldıran sermaye, doğamızı katlettiği gibi canlarımızı da almaktadır. AKP iktidarının talan ve yağma politikalarının bir sonucu olarak yaşam alanlarımızı yok etmek isteyen sermaye, doğayı ve yaşamı savunan köylüleri gözaltılar, tutuklamalar ve tehditlerle yıldırmaya çalışmış, yıldıramadığını anlayınca da doğrudan hedef gözeterek silahlı saldırılarla mücadelemizi geriletmeye çalışmaktadır.
Bizler biliyoruz ki; bu saldırı ilk değil son da olmayacak. 2011'de yine Hopa’da doğasını ve yaşam alanını savunduğu için katledilen Metin Lokumcu'nun, 2017 yılında Finike’de ormanları yok eden mermer ocaklarına karşı verdikleri mücadele sonucunda katledilen Ali Ulvi- Aysin Büyüknohutçu’nun deliller ortada iken bir türlü sonuçlanmayan dava süreçleri devam ederken, Metin Lokumcu’nun daha dün gerçekleşen davasında bütün sanıklar serbest bırakılırken, geçtiğimiz günlerde yine Cankurtaran’dan açık bir cinayet haberiyle sarsıldık.”

Çevre mücadelesi yürütürken katledilen Büyüknohutçu çiftinin hatırlatıldığı açıklamada Borçka Halkı’nın talepleri şu şekilde sıralandı:

“* Silahın ruhsatlı sahibi ve azmettirici Fikret Merttürk bir an önce tutuklansın. 
Cankurtaran ormanının adı ‘Reşit Kibar Ormanı’ olsun. 
Faruk Çelik bir an önce istifa ersin. 
Tek bir şirketin Cankurtaranda gerçekleşecek projeden çekilmesi yetmez, başta Cankurtaran olmak üzere ilçemizdeki tüm projelerin ruhsatı iptal edilsin. 
Yapısoy inşaatın sahibi Yunus Merttürk ve şirket yöneticileri yargılansın. 
Borçka’da yapılması planlanan, Yapısoy inşaata ait otel inşaatının ruhsatı bir an önce iptal edilsin. 
Her şey gözünün önünde yaşanan, olaya müdahale etmeyen, önceden hazırlık yapmayan Jandarma bu katliamın sorumlularındandır. Jandarma bölge komutanı derhal görevden alınsın.
Daha önce hiçbir şikayeti ciddiye almayan Orman İşletmesi Müdürü derhal görevden alınsın. 
*Sabah saatlerinde gözaltına alınan Halkevleri Hopa temsilcisi Dursun Ali Koyuncu serbest bırakılsın.”