Kobanê Davası kararı protestoları

Kobanê Davası’nda verilen karar birçok ilde protesto edildi. Eylemlerde “Kararı tanımıyoruz. Boyun eğmeyeceğiz” denildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Mayıs 2024
  • 20:32

Kobanê Davası’nda verilen karar birçok ilde protesto edildi.

Mardin merkez ve ilçelerinde DEM Parti il binası ile ilçe binaları önünde basın açıklamaları yapıldı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kobanê, Kürtlerin onurudur. Kobanê Davası Kürtlerin davasıdır. Kobanê Davası demokrasi davasıdır, bu dava özgürlük davasıdır. Bu dava AKP ve MHP'yi de gönderecek. Bu dava tarihe kara bir leke olarak yazılacak. Burası Ortadoğu ve burada DAİŞ değil halk kazanacak. Bizler Seyit Rıza gibi Şex Saîd gibi boyun eğmeyeceğiz. Bizler asla boyun eğmeyeceğiz.”

Açıklama devam ederken Mardin Valiliği kentte 4 günlük eylem ve etkinlik yasağı kararı aldı. Bunun üzerine polisler açıklamayı engellemek isterken, kitle ile polisler arasında tartışma yaşandı. Polislerin engelleme girişimi sloganlarla boşa düşürüldü. Polisin geri çekilmesinin ardından eylem sloganlarla bitirildi.

DEM Parti İzmir İl örgütü önünde yapılan basın açıklamasında DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Mehmet Kuruş konuştu. Bir bütün olarak Kürt ve HDP siyasetinin yargılandığının altını çizen Kuruş şöyle devam etti:

“Haksız hukuksuz tüm davalar gibi Kobanê kumpas davası da hükümsüzdür, tüm yargılananlar hemen serbest bırakılmalı bu yanlıştan dönülmeli, dava tüm sonuçları ile bozulmalıdır. Dost da düşman da bilsin ki, bedelini ödeyerek kazandığımız demokratik haklarımızı sonuna kadar savunacağız. Baskılarınız cezalarınız bizi yıldıramaz, demokratik siyasetten asla vazgeçmeyeceğiz. Sizden, cezalarınızdan asla korkmadık, korkmayacağız.”

İstanbul’da Pangaltı ve Kadıköy’de eylemler yapıldı. Kadıköy’de yapılan eylemde “Kobani onurumuzdur! Kumpaslara geçit vermeyeceğiz!” yazılı pankart açıldı. Eylemde konuşan DEM Parti Milletvekili Kezban Konukçu, bu mahkeme kararlarıyla AKP'nin IŞİD'in yanında olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirtti.

ESP İl Başkanı Deniz Aktaş, Kobanê'nin Türkiyeli işçi ve emekçilerle Kürt halkının birleşik mücadelesinin sembolü olduğunu belirterek, Kobanê davasında siyasetçilerin iktidarı yargıladığını söyledi.

Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçı, IŞİD'i besleyen AKP iktidarının Suruç, Ankara katliamlarını cezasız bırakırken Kürt halkının mücadelesine omuz veren Türkiyeli sosyalistlerin yargı sopasıyla cezalandırıldığını ifade etti.

Basın açıklamasını okuyan DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz, kumpas davalarının önünü almak için tüm kamuoyunu dayanışmaya çağırdı.

Pangaltı’da yapılan eylemde “Kobani onurumuzdur” , “Kumpaslara geçit vermeyeceğiz” yazılı dövizler taşındı. DEM Parti Şişli Şubesi adına okunan açıklamada kumpas davalarına karşı dayanışma çağrısı yükseltildi.