Kobanê Davası’nda yargılanan kadınlara destek açıklamaları

Kobanê Davası’nda yargılanan kadınlara destek çağrısında bulunan ÖHD, Diyarbakır ve Urfa’da basın toplantısı düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Kasım 2021
  • 00:00

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Kobanê dosyasında yargılanan kadınlara destek amacıyla Diyarbakır ve Urfa’da basın toplantısı düzenledi.

Diyarbakır’da düzenlenen toplantıda açıklamayı ÖHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Halise Dakalı yaptı.

Dakalı kadınların mücadelesine yönelik saldırı olarak “Kadın kurumları kapatılmakta, kadın mücadelesi verenler tutuklanmakta ve yargı baskısıyla karşı karşıya bırakılmaktadır” dedi.

Dakalı Kobanê Davası’nda yargılanan kadınlara ilişkin şunları söyledi: 

“Bu baskılardan biri de son dönemde Kobanê Davası’nda gerçekleşmektedir. Kadın mücadelesinde yer alan kişiler başkaca yargılamalarda olduğu gibi bu davada da, yargı eliyle devlet şiddeti uygulanarak, sindirilmeye çalışılmaktadır. 6 senedir süren bir soruşturmada herhangi bir gözaltı işlemi uygulanmamış iken, dosyada bir anda gizlilik kararı alınmış ve bir siyasi operasyon ile toplu olarak birçok kişi gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınanlar arasında; kadın mücadelesi yürüten, kadın hakları aktivistliği yapan birçok kadın bulunmaktadır. Dosyada kadınların mücadele kapsamında yaptıkları eylemler suçlama konusu yapılmaktadır.”

Dakalı son olarak, 29 Kasım’da Ankara'da görülecek davanın duruşmasına katılım çağrısında bulundu.

Dakalı’nın ardından dava avukatlarından Cemile Turhallı ve ÖHD Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Özüm Vurgun Kobanê Davası’nda gerçekleşen yargı baskısı ve yargı cinayeti üzerine konuşarak duruşmaya katılım çağrısı yaptılar.

Urfa’da da duruşmaya çağrı

ÖHD Urfa Şubesi de dava kapsamında yargılanan kadınlar için şube binasında düzenledikleri basın toplantısında duruşmaya katılım çağrısında bulunuldu. Urfa’da aynı açıklama Sevda Çelik Özbingöl tarafından okundu.

Özbingöl’ün ardından konuşan ÖHD Urfa Şube Eşbaşkanı Ayşe Şehriban Demirel’de Kobanê Davası’nda yargılanan kadınlara destek için duruşmaya katılım çağrısını yeniledi.