Kobane saldırı altında, on binler sokakta

Kobane'yle dayanışma için on binler sokaklara çıkıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Ekim 2014
  • 19:49
İstanbul/Taksim

İstanbul/Taksim

Ankara

Ankara

Galatasaray

Galatasaray

İzmir

İzmir

Sultangazi

Sultangazi

Kobane’de IŞİD çetelerine karşı YPG/YPJ güçlerinin direnişinin 21. gününde çetelerle kent savaşı başladı. Binlerce sivil katliam tehdidi altında. Kobane direnişiyle dayanışma amacıyla Kuzey Kürdistan ve Türkiye’nin çeşitli illerinde emekçiler, ilerici ve devrimci güçler sokağa çıktı.

 

İstanbul

Kobanê için HDP/HDK bileşenleri, ÖDP, DBP ve Halkevleri İstanbul’da Beşiktaş (Kartal Heykeli), Kadıköy (Boğa Heykeli) Sarıgazi Vatan İlkokulu önünde toplanma çağrıları yaptı. Onlarca noktada eylemler yapılarak direnişin Kobaneyle sınırlı olmyacağı dosta düşmana gösterildi.

Taksim’de Galatasaray Lisesi önünde biraraya gelip "IŞİD yenilecek halklar kazanacak!" pankartı açan bir grup oturma eylemine başladı. Ardından bekleyiş yüzlerce insanın katılımıyla arttı. Sloganlar, alkışlar ve zılgıtlarla, eylem sürdürüldü. Yapılan açıklamayla Kobane’nin yanlız olmadığı belirtildi. Ardından, Kobani’den gelen bir kadın konuşma yaparak, Kobane halkının selamlarını getirdiğini belirtip, direnişin herkesin direnişi olduğunu söyledi.

Konuşmaların bitimi ile çoşkulu sloganlara oturma eylemine devam edildi. Kitle katılımının sürekli arttığı eylemde, hep bir ağızdan Çerxa Şoreşe marşı söylendi. Oturma eylemi devam ederken, polis barikatının arkasından gelen kitlenin geçişini izin verilmemesi ile kısa surely bir gerginlik yaşandı. Sokak aralarından geçen kitle oturma eylemi yapanlarla buluştu. Bekleyiş sloganlarla sürerken, polis gaz bombası ve tazyikli suyla kitleye saldırdı. Tünel’e kadar saldırısını sürdüren polis, Tarlabaşı Caddesi üzerine çekilenlere de saldırdı. Saldırıların ardından ara sokaklara çekilerek eylem sonlandırıldı.

Saldırı sırasında Nevizade'de polisin darp ettiği bir kişi kriz geçirdi, ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı. Polis çekim yapan Hayat Tv muhabirini de darp ederek engelledi.

 

Kadıköy’de, yapılan eylem çağrısının ardından Altıyol’daki Boğa Heykeli önünde toplanılmaya başlandı. Yüzlerce insanın biraraya gelerek sloganlar haykırdığı sırada polis saldırmaya başladı. Gaz ve tazyikli suyla saldıran polis, Bahariye Caddesine doğru çekilen kitleye plastik mermi sıkarak saldırsını sürdürdü. Bu arada cadde üzerinde bulunan herkes saldırının hedefi oldu. Polis caddenin içerisine doğru ilerlerken bir yandan da sokak girişlerini tuttu.

Yollara kurulan barikatlarla polisin gelişini engellemeye çalışan Hacı Şükrü Sokak'ta tekrar polis saldırısına uğradı. Saldırıya şişelerle karşılık veren kitle, Mehmet Ayvalıtaş Parkı'na çekildi. Buradaki bekleyiş sırasında parkın içerisine polisin saldırması ile park boşaltıldı. Ardından ara sokaklara çekilerek eylem sonlandırıldı.

Polis, eylem sırasında muhabirimizi tehdit ederek engellemeye çalıştı. Muhabirimizin ayaklarına plastik mermi sıkan polis, ayrıca darp etti.

 

Beşiktaş'ta Kartal Heykeli önünde buluşan kitle oturma eylemine başladı. Sloganlar, alkışlarla tepkilerin dile getiren bekleyişin ilerleyen saatlerinde yürüyüşe başlandı. Ihlamur Caddesi’nden Barbaros Bulvarı’na geçen kitle, burada insan zinciri yaparak, yol kenarında alkışlarla bekleyişini sürdürdü. Bir süre sonra gelen polis, kitleyi kalkanlarla cadde üzerinden çarşı içerisine sürdü. Ardından kitle Kartal Heykeli önünde oturma eylemi ile tepkilerini sürdürdü.

 

Sultangazi'de sokağa çıkan kitleyle polis arasında çatışmalar devam ediyor.  Gazi'de de YDG-H ve Cephe Milisleri ile polis arasında çatışmalar sürüryor. YDG-H yaptığı açıklamada Gazi PTT'yi ateşe verdiğini belirtti. Mahallede sert çatışmalar ilerleyen saatlere kadar sürdü.

 

Esenyurt’ta Kobane için halk sokakta. Eylemler sırasında bir otobüs halk tarafından yakıldı. Köyiçi Meydanı’nda IŞİD destekçisi bir çadır halk tarafından yakıldı ve onlarca ATM tahrip edildi. Esenyurt Belediyesi Kültür Merkezi ve belediye binasına halk saldırdı. Polisin gazı ve suyu bitince gerçek mermiyle halka saldırdı.

 

Okmeydanı, Sarıgazi, Avcılar, Sarıyer Derbent, Zeytinburnu, Şirinevler Kocamustafapaşa ve Maltepe’de sokağa kitle yaptıkları eylemlerle dayanışmayı büyüttü. Maltepe'de AKA-DER üyesi Umutcan Aksoy plastik mermi ve demirle yaralandı. Biri BDP'li biri Kaldıraç'cı iki kişi gözaltına alındı.

 

 


Ankara

Ankara Dayanışması bileşenleri Sakarya Caddesi’nde toplanma çağrısı yaptı. Kobane için açlık grevi yapılan çadır önünde yüzlerce kişi biraraya geldi. Burada yapılan oturma eyleminde sloganlarla Kobane’nin yanlız olmadığı haykırıldı.

Ankara Dayanışması, Sakarya Caddesi’ndeki açlık grevi çadırını Kobane’yle Dayanışma Çadırı’na dönüştürme kararı aldı. Yarın (7 Ekim) saat 15.00’te Sakarya Caddesi’nde toplanılarak AKP Ankara İl Başkanlığı binasına yürüneceğini açıkladı. 

Diğer yandan, Sakarya Caddesi, Kızılay ve civarında çevik kuvvet polisleri ile TOMA’lar konuşlandırıldı. Sakarya Caddesi'nde biraraya gelen yüzlerce kişi sabaha kadar açlık grevi yapılan çadır önünde eylemi sürdürme kararı alarak, bekleyişe devam etti.

 

İzmir

HDP’nin çağrısıyla Alsancak Sevinç Pastanesi önünde toplanıldı. Dakikalar içinde yüzlerce insan bir araya geldi. “Biji Berxwedana Kobane”, “Katil IŞİD işbirlikçi AKP!”, “Diren Kobane İzmir seninle” ve “Biji Berxwedana YPG” sloganlarının atıldığı eylemde HDP İl Başkanı konuşma yaptı. Kobane’deki son durumu aktardıktan sonra İzmir’in her yerini eylem alanına çevirme vurgusu yapıldı. Sokak müzisyenleri eyleme Çav Bella ve Hernepeş marşlarını söyleyerek destek verdi. 5 dakikalık oturma eyleminin ardından Kıbrıs Şehitleri’nde yürüyüş gerçekleştirildi ve burada eylem bitirildi.

 

Adana

Adana’nın Kürt emekçilerinin yoğun bulunduğu mahallelerde halk sokaklara çıktı. Eylemlerde mahalleler polis ablukası altına alındı. Özellikle Seyhan İlçesi’ne bağlı Küçük Dikili Mahallesi’nde yapılan eyleme IŞİD çetesi mensuplarının eylemcilere yönelik saldırısının yaşandığı öğrenildi.

Alınan bilgiye göre silahla yaralanan 2 kişi hastaneye kaldırıldı. Birisinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Polisler IŞİD çetelerine değil eylemcilere saldırıyor. Eylemler devam ediyor.

 

Mersin

Mersin’de HDP’nin çağrısıyla Akdeniz İlçe Binası önünde bir araya gelen eylemcilere polis saldırısı gerçekleşti. Yoğun gaz bombasının kullanıldığı saldırı sonrası eylemciler ara sokaklara çekildi.

 

Eskişehir

Dayanışma eylemi için 22.00'da Adalar Migros önünde toplanıldı. Alkışlarla eylem yapan kitle Espark’ta oturma eylemi ile bekleyişini sürdürdü. Eylemin ardından Eskişehir Forum, twitter hesabından Eskişehir'de yarın (7 Ekim Salı), saat 14.00'de Adalar Migros önünde buluşulacağını duyurdu.

 

Hopa'da, Hopa Meydanı'nda toplanan kitle, uluslararası karayolunu trafiğe kapattı. Burada gerçekleştirdiği eylemin ardından yarın 13:00'de Hopa Parkı'nda toplanmak üzere eylemi sonlandırdı.

 

Antalya Cumhuriyet Meydanı'nda biraraya gelen kitle, Kobane için oturma eylem yaptı.

 

Antakya'da Kobane için biraraya gelen kitle Armutlu Mahallesine yürüdü. Burada Kobane için basın açıklaması gerçekleştirilmesinin ardından, Uğur Mumcu'ya tekrar yürüyüş yapılarak eylem sonlandırıldı.