Kısa çalışma uygulamasının uzatılması TBMM'de kabul edildi

Kısa çalışma ve ücretsiz izin saldırısının yer aldığı "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi", TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Buna göre, işçi sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu ertelenecek, ücretsiz izne çıkarmayı normalleştiren uygulama uzatılacak.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Temmuz 2020
  • 11:33

AKP iktidarının işçi sınıfının çalışma ve yaşam koşullarını ağırlaştıran kapsamlı saldırıları aralıksız devam ediyor. Son olarak, pandemi koşullarını fırsata çeviren AKP iktidarının hazırladığı “mini istihdam paketi” komisyondan geçti.  "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi", TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Teklifte, kapitalistlere yapılan teşvikler ile ilgili düzenlemeler bulunuyor. Pandemi koşullarında normalleşme adı altında sömürünün ağırlaştırılması kapsamında; Cumhurbaşkanı'nın kısa çalışma ödeneğinin süresini sektörel olarak ayrı ayrı veya bir bütün olarak 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatma yetkisi vb. saldırı başlıkları yer alıyor. İstihdam paketi ile kapitalistlere işçileri ücretsiz izne çıkarma fırsatı sunan uygulama da uzatılıyor.

Yine aynı paket kapsamında, 31 Ağustos’a kadar kısa çalışma başvurusunda bulunan iş yerlerine, kısa çalışmanın sona ermesi ve normal çalışmaya dönülmesi durumunda, başvuru süresini geçmemek kaydı ile 3 ay süreyle asgari ücret prim desteği verilecek. Destek tutarı için İşsizlik Sigortası Fonu kullanılacak. Fon sermayeye peşkeş çekilirken, ücretsiz izin uygulamasını bitiren iş yerleri de fondan yararlanabilecek. Cumhurbaşkanı 3 aylık süreyi, sektörel olarak ayrı ayrı veya bir bütün olarak 6 aya kadar uzatabilecek.

İş yerinin herhangi bir sebeple kapanması, belirli süreli iş sözleşmesinin süresinin sona ermesi, yapılan işin sona ermesi gibi durumlar ise işten çıkarma yasağının dışında olacak. İşten çıkarma yasağı konusunda ise Cumhurbaşkanı en fazla 3’er aylık sürelerle, 30 Haziran 2021’e kadar süre uzatımı yapabilecek.

İş cinayetleri artacak

İş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurma yükümlülüğü ise 3,5 yıl süreyle ertelenecek ve 2024 yılı başında başlayacak. Bu uygulama 50’den az çalışanı olan az tehlikeli işyerleri için geçerli. Söz konusu maddenin yürürlük tarihi ise 1 Temmuz olacak.