Kırıklar’da çiçek, hayvan fotoğrafları yasak

Kırıklar 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde yaşanan hak ihlalleri ve baskılara ilişkin Aydın Akyüz, manzara, çiçek, hayvan fotoğraflarının yasaklandığını söyledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Şubat 2024
  • 11:30

İzmir Buca'da bulunan Kırıklar 1 Nolu F Tipi Hapishanesi’nde hayvan ve çiçek fotoğrafları olan mektuplar verilmedi.

ETHA’da yer alan habere göre Aydın Akyüz gönderdiği mektupta yaşanan hak ihlalleri ve baskıları anlattı. Akyüz mektubunda şunları ifade etti:

"Şimdi kimisi 20-25 yıllık bu eski genelgeler, kendini uyanık, işbilir ve akıllı sanan birileri tarafından tarihin çöp sepetinden çıkarılıp uygulanmaya çalışılmaktadır. Saldırganlık sadece bununla sınırlı değil. Bu genelgeleri çıkaranlar dahil olmak üzere hiç kimsenin yorumlamadığı biçimde Türkçe katledilerek yeni yeni 'anlamlar' icat edilmekte, en manasız, en akıl dışı, en insanlık dışı dayatmalarda bulunmaktadırlar"

Aydın Akyüz, son aylarda yaşadıkları keyfi uygulamalar ve dayatmaları şöyle sıraladı:

“Kapalı görüşte, yoldaşlarımıza gelen görüşçülerle konuşmamıza anında müdahale ediyorlar. Israr ettiğimizde disiplin cezasıyla cezalandırılıyoruz.
Açık görüşlerde başka hücrelerde kalan yoldaşlarımızla fotoğraf çektirmemiz engelleniyor.
Bir süredir tarafımıza gönderilen manzara, çiçek, hayvan fotoğrafları verilmemektedir. Hem de tamamen keyfi bir yorumla: Kroki olabilir, istihbarat amacı taşıyabilir, birilerini hedef gösteriyor olabilir. İdeolojik moral alınıyor olabilir vb. Bunu da öylesine kasıtlı bir tavırla uyguladılar ki, şimdi bunlara aileden olmayanların fotoğraflarının verilmemesini eklediler. Kimimizin kardeşini aileden saymadılar. Kimimizin birinci dereceden akrabasını aileden saymadılar. Kimimizin kendi fotoğrafını aileden saymayıp vermediler. Ne yazık ki bu skandal kararları Aziz Nesin görmedi. Aziz Nesin bile bu kadar trajikomik şeyleri, insan soyunun yapabileceğini hayal etmemiştir. Bu uygulamadan kısmen geri adım atılmış olsa da birinci dereceden akraba olmayanların fotoğrafları ve manzara, çiçek ve hayvan fotoğrafları verilmemeye devam etmektedir.
Çeşitli gerekçeler üreterek ücretini ödeyip abone olduğumuz Marksist Teori ve Partizan başta olmak üzere birçok devrimci yayın verilmemekte.
Aramalarda kullandığımız çalışma masalarına, perdelere, çamaşır ipine, yatakları sabitlediğimiz iplere, yıllardır üst ranzaya takmaları gereken merdiveni takmadıkları için bizim yaptığımız merdivene, yaşamımızı kolaylaştırıcı çeşitli araç ve gerece el koydular.
Son haftalarda hukuki ve etik kural ve normları altüst edercesine hile ve entrikaya başvurarak, hücre cezası verme yoluyla infazımızı yakmaya çalışıyorlar. Kendileri arama sırasında yerli yersiz her yere tokmak sallayarak duvarlara zarar verirken, sanki bu zararı biz vermişiz gibi zarardan bizi sorumlu tutuyorlar. Bu yüzden hücre cezası vermeye başladılar. Birer hücre cezası az gelmiş olacak ki, ne zaman, nasıl tutulduğu belli olmayan tutanaklara dayanarak bana üç soruşturma daha açtılar. Hem de yangından mal kaçırırcasına öyle acele etmişler ki, birkaç hukuki prosedürü çiğneyerek yapmışlar.
Suç duyurusunda bulununca suçüstü yakalanmış olmanın telaşıyla suç duyurusu dilekçemi geri almamızı isteyerek, pazarlık yapmak istediler. Biz de verilen ceza ve açılan soruşturmaların iptal edilmesi şartına bağladık bunu. 'Tamam' demelerine rağmen hiçbir adım atmaya yanaşmadılar. Bir haftadır bizi oyalıyorlar. Oyalamaya karşı ısrarlı çabalarımız sonucu 'infaz hakimliğine itiraz yazın' haberini ilettiler."