Ege Bölgesi hapishanelerinde sürgünler

Ege Bölgesi'ndeki cezaevlerinde 19 tutsak, S ve F tipi cezaevlerine sevk edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 31 Ocak 2024
  • 11:30

Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği'nin (EGE TUHAYDER) paylaştığı bilgilere göre, Balıkesir, Manisa ve İzmir'de bulunan cezaevlerinde 19 Ocak'tan bu yana toplam 19 tutsak farklı cezaevlerine sürgün edildi.

Bandırma T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki tutsaklar Mahir Binici, Naif Özkılıç, Agit Yılmaz ve Mehmet Nezir Gümüş, 19 Ocak’ta Burdur S Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Aynı cezaevindeki tutsaklar İhsan Tüzün, Hasan Abdo, Mecit Alagöz ve Zeki Kayar, Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edildi.

Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutsaklar Rıdvan Çelik, Selman Gülbahçe, Orhan Kara, Ozan Bektaş ve Süleyman Altın, 20 Ocak'ta Burdur Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Mahmut Demirel, Cengiz Ayar, Nidai Tezer, Abdülkerim Varışlı ve Şevder Zirek ise, Samsun Kavak S Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi.

İzmir Ödemiş T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki tutsak Uğur Çiçek (39) da 27 Ocak'ta Bodrum S Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edildi.

Delal Akyüz’ün Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberine göre, sürgünleri değerlendiren İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Eşbaşkanı Zilan Gümüş, sevklerin "kurum yetersizliği, kapsamının dışına çıkması, güvenlik sorunu, afet durumu ve sağlık, güvenlik" gibi gerekçelerle olabileceğini ifade etti. Gümüş, politik tutsakların bu gerekçelerle sevk edilmediğine işaret ederek, zorla sevklerin "kötü muamele" olduğunu söyledi.

Tutsakların sürgün sırasında insan onuruna yakışmayan uygulamalara maruz kaldığını dile getiren Gümüş, sevklerle hem tutsakların hem de ailelerin cezalandırılmak istendiğini dile getirerek şunları söyledi:

"Kişinin ailesi Şırnak, Hakkari, Mardin’de. Ama kişi, İzmir'e, Edirne’ye sevk ediliyor. Burada temel amaç ailelerinden koparmak. Mevzuatlarda bunun açıklaması yok. Bu durum hem ayrımcılık yasağı ihlali hem de zamana yayılmış eziyet suçunu oluşturuyor. Eğer bu kamu görevlisi eliyle yapılıyorsa işkence suçudur.”

Gümüş, tutsakların zorla sevk edildikleri Yüksek Güvenlikli Cezaevi ve S Tipi cezaevlerine, tecridin F tiplerinden daha derin olduğu cezaevlerine sürgün edildiğini vurguladı.