İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu şube binasında deüzenlediği basın toplantısında “Marmara Bölgesi Hapishanelerinde Ekim, Kasım, Aralı 2023’te hak ihlalleri raporu”nu açıkladı.
Açıklanan rapor “8’i Marmara bölgesi hapishanesi olmak üzere 22 hapishaneden başvuru”larla hazırlandığı belirtilerek başvuru gelen hapishaneler şöyle sıralandı:
“Marmara/ Silivri Kampüs CİK, Marmara/ Silivri Açık CİK, Tekirdağ 1 ve 2 nolu F Tipi CİK, Gebze kadın Kapalı CİK, Bodrum S Tipi CİK, Metris R Tipi CİK, Diyarbakır Kapalı CİK, Maltepe 1 nolu L Tipi CİK, Antalya S Tipi CİK, Samsun Bafra T Tipi CİK, Bolu F Tipi CİK, Diyarbakır Kayapınar Kadın Kapalı CİK, VAN Tuşba F Tipi CİK, Manisa Akhisar T Tipi CİK, Sakarya Ferizli Açık CİK, Samsun Kavak S Tipi CİK, Balıkesir Bandırma 2 nolu T Tipi CİK, Muğla E Tipi Kapalı CİK, Malatya Akçadağ T Tipi CİK, Erzurum Dumlu 1 nolu F Tipi CİK, Denizli D Tipi CİK, Çorlu Yüksek Güvenlikli CİK olmak üzere 22 cezaevinden başvuru yapılmıştır.”
Raporda yer alan başvurular hakkında şu bilgiler aktarıldı:
“*Ekim ayında 13, Kasım ayında 20, Aralık ayında 32 olmak üzere toplam 65 başvuru yapılmıştır.
*Derneğimize yapılan 65 başvurunun 15’i kadın 50’i erkek ve 5’i adli, 60’ı politik nedenlerle hapiste olanlar tarafından yapılmıştır.
*Derneğimize yapılan her bir başvuru birden çok ihlal iddiası içermektedir. Basın taraması yolu ile topladığımız 216 ihlalin yanında, derneğimize yapılan başvuruda Ekim ayında 110 , Kasım ayında: 554, Aralık ayında 693 olmak üzere başvurulardan toplam 1357 ihlal tespit edilmiş olup toplam ihlal sayısı 1573 olmuştur.”
Sağlığa erişim, iletişim, disiplin cezaları, infaz yakmalar, tahliye ertelemeler tecrit gibi hak ihlallerinin aktarıldığı raporun sonuç bölümünde şu ifadeler kullanıldı:
“Raporumuz, sadece derneğimize yapılan sınırlı başvuruları ve basın taraması yoluyla elde edilen verileri kapsamaktadır. Ancak bu hali ile bile hapishanelerdeki sorunların gerçek boyutunu gösterir bir fotoğraf vermektedir. Dolayısı ile hapishanelerdeki sorunların, ihlallerin ve keyfi uygulamaların çok daha fazla olduğunu biliyoruz. Mahpuslara yönelik hak ihlalleri vahim boyutlara ulaşmış, bir işkence yöntemi olan tecrit daha da derinleştirilmiştir.
Her raporumuzda dediğimiz gibi; İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu olarak, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerini sadece bilgi sunmak için rapor haline getirmiyoruz. Esas olarak meselelere yetkililerin ve kamuoyunun dikkatini çekerek hak ihlallerinin önlenmesini amaçlıyoruz.
Biliyoruz ki; hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri dışarıda yükselteceğimiz sesle engellenir. Bu nedenle; hazırladığımız rapor ihlallerin önlenmesi için yetkilileri uyarmak yanında, hapishanelerde yaşanan devasa sorunlara ilişkin duyarlılık ve mahpuslarla dayanışma çağrımızdır.”