Kafe-bar çalışanları: Geçinemiyoruz!

Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması, Otel ve Turizm İşçileri Sendikası, Türkiye Esnaf Platformu, Türkiye Tekel Bayiileri Platformu, İstanbul Turizm ve Aşçılar Derneği tedbirler alınarak iş yerlerinin açılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Ocak 2021
  • 21:48

Koronavirüs (Covid-19) önlemleri bahanesiyle AKP iktidarı yaşama saldırısı kapsamında iş yerleri kapatılan bu nedenle işsiz kalan Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması, Otel ve Turizm İşçileri Sendikası, Türkiye Esnaf Platformu, Türkiye Tekel Bayiileri Platformu, İstanbul Turizm ve Aşçılar Derneği Kadıköy İskele Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

“Yasakların 45. günü... Geçinemiyoruz! Tedbirler alınsın, iş yerleri açılsın, yasaklar kaldırılsın” yazılı ozalitin açıldığı eylemde basın metnini Ilgın Gölpınar okudu. İşkolunda sigortasız çalışmanın yaygın olduğunu belirten Gölpınar işyerleri kapanınca pek çok çalışanın destek bile alamadığı için daha zor koşullarda yaşamaya çalıştığını ifade etti.

Durumun esnaflar açısından da içler acısı olduğunu dile getiren Gölpınar, “Peşin alınan gelir vergisi olan Stopaj Vergisi yüzde 20'den yüzde 10'a düşürüldü. Ancak soruyoruz, olmayan gelirin vergisi olur mu? Yiyecekteki KDV yüzde 8'den yüzde 1'e düşürüldü. İşyerleri kapalı, satış yok. KDV oranı düşse ne yükselse ne! Esnafın bu kadar masrafın içinde ayakta kalması, geçinmesi mümkün mü?” dedi.

“Pandemi bahanesiyle bir yaşam tarzına saldırı”

Devamında Gölpınar şunları ifade etti:

“Bu sadece pandemi önlemi değil, hükümetin alkollü işletmelere ve alkol satışına dönük yaklaşımının bir göstergesi. Dün alkole yapılan yüzde 17'lik Özel Tüketim Vergisi zammı da bunu gösteriyor.”

Son olarak haklar için örgütlü mücadele gereğine vurgu yapan Gölpınar işkolunda olanları Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması ve Otel ve Turizm İşçileri Sendikası’nda örgütlenmeye çağırdı.

“Bırakın biz önlemlerimizi alalım, mekanlarımızı açalım”

Gölpınar’ın ardından söz alan Türkiye Esnaflar Platformu adına Aydın Ali Kalaycı 11 aydır destek almadan, yaşamaya çalıştıklarını belirterek yakınları ile birlikte 20 milyon insan olduklarını ve 20 milyonun açlığa mahkum edildiğini ifade etti. Kalaycı ayrıca, “Madem destek vermiyorsunuz, bırakın biz önlemlerimizi alalım, mekanlarımızı açalım” dedi.

Okumak ve yaşamak için kafe ve barlarda çalışan üniversite öğrencileri adına söz alan Yasemin Aladağ, iktidarın sermayeden yana değil emekçilerden yana politikalar belirlemesini istedi.

Eylemde konuşan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm “Birlikte durursak, bu iktidarı zorlarız. Bu ülkenin yoksulları, esnafı, halkı, açlıkla başbaşa bırakıldı. Gerekçe pandemi. Ama asıl olan bu değil. Burada kimi tercih ettiğiniz önemli. Sermayenin borçları silindi ama küçük esnaf kapatıldı, borçları da katlandı. Zenginlere değil halka, emekçiye bütçe” dedi.