Kafe-bar çalışanları desteğe çağırıyor

Kayıt dışı ve güvencesiz çalıştırılmaya karşı 28 Ocak'ta iş yerlerinde takım sözleşmesi imzalayacak kafe-bar çalışanları desteğe bekliyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Ocak 2022
  • 10:20

Pandemi döneminde, kayıt dışı ve güvencesiz çalıştırılmaya karşı bir araya gelen kafe-bar çalışanları, “Kafe-Bar Çalışanları Dayanışması” kurarak, pandeminin başından bu yana yaşadıkları sorunları dile getirmek için Türkiye'nin birçok ilinde eylemler gerçekleştirdi, gerçekleştirmeye de devam ediyor.

Twitter’da “Kafe-Bar Çalışanları Dayanışması” adı ile seslerini duyurmaya çalışan kafe-bar çalışanları, son olarak 28 Ocak günü birçok işyeri ile iş sözleşmesi protokolü imzalayacaklarını duyurdu. Sosyal medya hesaplarından mücadele süreçlerine ve sözleşmenin imzalanacağı güne dair emekçilerin yaptıkları çağrı şöyle:

“Kayıt dışı ve güvencesiz çalıştırılmaya karşı TAKIM SÖZLEŞMESİ imzalıyoruz! Pandeminin başlangıcıyla birlikte Kafe, Bar, Lokanta, Çay Bahçesi, Kahvehane vb. işyerlerinde milyonlarca insan sigortasız çalıştırıldığı için herhangi bir ödenek alamadı.

“Yine kendi imkanlarımızla o süreci aşmaya çalıştık. Bu sorunu yaşayan insanlar olarak sesimizi duyurmak için İstanbul'da başlayan ve arkadaşlarımızın intiharları sonrası 7 ile yayılan eylemlerle sesimizi duyurabildik. Ancak intiharları engelleyemedik. Eylemsiz kaldığımız bir sene boyunca yetkililerinin hala bu alandaki sigortasız çalışmaya karşı önlemlerini görmedik. Bir dizi işyerlerinde çalışan arkadaşlarımız üzerinden sigortasız çalışmayı bitirmek için işyerlerinde görüşmelere başladık. Çok acil gördüğümüz sorunları üzerinden işyerleriyle İŞ SÖZLEŞMESİ PROTOKOLÜ imzalama kararı aldık. Bazı işletmeler bu duruma olumlu yaklaştı ve bütün şartlarımızı kabul etti. Diğerleri içinde bütün imkanlarımızla zorlayarak yaptırma kararı aldık. 28 Ocak Cuma günü Kadıköy'de Baykuş Pub ve Leylek Kafe de ilk sözleşmelerimizi imzalıyor olacağız. Geçtiğimiz yıl bizleri yalnız bırakmayarak desteği olan bütün dostları bu kazanıma da ortak olmaya çağırıyoruz!”