HDP’ye dönük saldırıya karşı İstanbul’da eylem

HDP İzmir İl binasına dönük saldırı İstanbul Şişhane Meydanı’nda protesto edildi. Eylem sonrası polis kitleye saldırdı, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Haziran 2021
  • 17:20

HDP, İzmir’de yaşanan provokasyona ve gözaltı saldırısına karşı eylem düzenledi. İstanbul Şişhane Meydanı’nda yapılan eylemde kitlelerin öfkesi dikkat çekti. “Gözaltılar, baskılar tutuklamalar bizleri yıldıramaz” ozalitinin açıldığı eylemde polis “Katil devlet hesap verecek” sloganlarını engellemek istedi, eylemde sık sık polis tarafından saldırı anonsu yapıldı, açıklamaların sonrası da polis saldırdı.

Eylem için Tünel Meydanı’nda toplanan çok sayıda kişi Şişhane Meydanı’na yürüdü. Polis kitlenin önüne barikat kurarak yürüyüşü engellemeye çalıştı. “Şehit namirin” sloganıyla polis barikatını aşan kitle yürüyüşe devam etti. 

 “Faşizm kaybedecek, biz kazanacağız”, “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız” pankartlarının açıldığı eylemde ilk olarak Deniz Poyraz şahsında devrim şehitleri anısına saygı duruşu yapıldı.

“Hiç kimse vazgeçmiyor, vazgeçmiyoruz.”

Saygı duruşunun ardından HDP İstanbul Eş Başkanı Elif Bulut konuşma gerçekleştirildi. Bulut, konuşmasında şunları ifade etti:

“Bilmiyoruz başımıza ne geleceğini, yarın ne olacağını. Biz bu ülkede kendi bekasını düşünen bir iktidar tarafından yönetiliyoruz. Biz yönetilmiyoruz, onlar kendilerini yönetiyor. HDP meşru siyaset yapan bir partidir. Yaptığımız her şey için onur duyuyoruz. Bu birliktelik iktidarı alaşağı edecek, etmek zorunda. “Bizler mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz. Nasıl oluyor ki İzmir binasının önünde karakol kurmuşken, 20 metre ötede katiller ellerini kollarını sallayarak geliyor ve bir partili yoldaşımız katlediliyor. O esnada müdahale edilemiyor, edilmiyor, bunu tercih ediyorlar.”

“Dün yine gençlik meclisine operasyon düzenlendi, başka zamanda her devrimciye müdahale ediyor. Ama hiç kimse vazgeçmiyor, vazgeçmiyoruz.”

“Biz bu faşizmi döktüğü kanda boğacağız”

İstanbul HDP Eş Başkanı Erdal Avcı konuşma yaptı. “Faşizme karşı mücadele ederken yaşamını kaybetmiş Deniz Poyraz yoldaşımızın şahsında tüm yoldaşları anarak konuşmaya başlamak istiyoruz” diyen Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şunu biliyoruz ki il binalarımızın, kurumların önünde bekleyen ve güvenliği gerekçe olarak gösteren çetecilerin tetikçilerin binamıza girerek toplantılarımızdan bilgi alarak MYK PM üyelerinin bulunduğu toplantılarda katliam yapmayı planlayan derin devlet, bugün İzmir’de il binamızda aynı oyunu sergilendi. Güvenlik önlemi ile binalarımızın önünde 24 saat kayıt yapan, girenleri fişleyen kentin her yerinde mobeselerle dolduran devlet nasıl ki Diyarbakır’da, Ankara’da, Suruç’ta katliamları önlememiş ve katilleri tanıyor ve önlerini açıyorsa bugün de bunu gördük.

“Katillerin paylaşımlarında özel yönlendirildiği, bilinçli ve planlı bir şekilde bu katliamın yapıldığını biliyoruz. Kimse bize bu katliamları yapanları ruh hastası demesin bu ülkenin sistemi şizofren olmuş. Biz bu faşizmi döktüğü kanda boğacağız.”

“Bu katliam, ‘bu daha iyi günleriniz’ diyenlerden bağımsız mı!”

“Neredeyse haftalardır kendi tetikçisi olan bir mafya lideri ifşalarda bulunuyor, bu ülkenin tek bir savcısı ifşalarla ilgili soruşturma başlatmadı. Bu pisliğe bugün kendine gazete diyen tetikçiler de alet oldu. ‘Çatışma var’ dediler ve katliamı meşrulaştırmaya çalıştılar. Buradan soruyoruz, bu katliamı devletten, hükümetten, meclis konuşmalarında ‘bu daha iyi günleriniz’ diyenlerden, yayın organlarından, polisten bağımsız düşünebilir miyiz?

“Bu katilleri, katliamları planlayanları tanıyoruz! Direneceğiz direnmekten başka çaremiz yok direnişin nasıl kazanıldığını bu katil süreç öğreteceğiz. Deniz Poyraz şahsında diz çökmeyeceğiz. Denizin annesinin dik duruşuna sahip çıkacağız. Anaların öfkesi katilleri boğacak. Annelerin, kadınların, gençliğin direnişine sahip çıkacağız hep birlikte bu faşist düzeni yıkacağız.”

Erdal Avcı’nın ardından dayanışmada bulunan siyasi parti ve kurumlar konuşma gerçekleştirdiler.

TÖP: “Bu memleketi beraber kuracağız”

TÖP temsilcisi konuşmasında yaşanan saldırının bir tesadüf olmadığını ifade etti. TÖP temsilcisi “Bu gidişata razı değiliz. HDP’yi sonuna kadar savunacağız ve bu memleketi beraber kuracağız” dedi.

Sol Parti: “Birleşik mücadele”

Sol Parti adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada faşizme karşı birlikte mücadele çağrısı yapıldı.

EMEP: “Faşizme karşı HDP’nin halkların kardeşliğinin yanındayız”

EMEP adına bir konuşma yapıldı. HDP’ye dönük saldırıların karşısında olduklarını ifade eden EMEP temsilcisi “Faşizme karşı HDP’nin halkların kardeşliğinin yanındayız” dedi.

“Faşizmi döktüğü kanda boğacağız”

“Bir kadını katleden iktidarın karşısındayız demek için buradayız. Bu iktidar ne zaman suçları ortaya dökülse kan dökmeye çalışıyor.” denilen bir başka konuşmada ise “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız” denilen konuşmada dayanışma çağrısı yapıldı.

EHP: “Bu sahneyi izleyenler bunu yaptı”

EHP adına yapılan konuşmada saldırıların münferit olmadığının altı çizildi. HDP’ye dönük kapatma saldırısına değinilen konuşmada “bu sahneyi izleyenler bunu yaptı” denildi.

Kaldıraç: Halkların birleşik mücadelesi

Kaldıraç adına bir konuşma yapıldı. Saldırıların planlı olduğu vurgulanan konuşmada “Ne zaman kendi aralarında kavgaya tutuşsalar, ilk olarak emekçilere saldırıyorlar” denildi ve halkların birleşik mücadelesine çağrı yapıldı.

“Deniz Poyraz’ın hesabı sorulacak”

Bunun yanı sıra mücadele ve dayanışma çağrısı yapılan konuşmada “Deniz Poyraz’ın hesabı sorulacak” denildi.

TİP: Saldırı münferit değil

TİP adına bir konuşma yapıldı ve dayanışma çağrısı gerçekleştirildi. Saldırının münferit olduğu ifade edilen konuşmada iktidarın hedef gösterdiği vurgulandı.

SEP:  Kürt halkı ile dayanışmaya

SEP adına yapılan konuşmada “AKP-MHP iktidarı faşist çetelere dayanarak ayakta kaldığını kanıtladılar” denildi.

Birleşik Mücadele Güçleri: “HDP’yi bu faşist katil sürecine bırakmayacağız”

Birleşik Mücadele Güçleri adına yapılan konuşmada Deniz Poyraz’ın öldürülme sürecine değinerek “HDP’yi bu faşist katil sürecine bırakmayacağız” denildi.

Gülsüm Elvan: “Artık bizi rahat bırakın”

Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan “Analar ağlamasın dedik, ama bugün yine yüreğimiz yandı, acımız çoğaldı.” dedi. “Artık bizi rahat bırakın” diyen Elvan çok üzgün olduğunu ifade etti.

BGM: “Davetleri kabulümüzdür, korkmuyoruz”

Birleşik Gençlik Meclisleri adına yapılan konuşmada katliamların ve şiddetin arttığı ifade edilerek “Davetleri kabulümüzdür, korkmuyoruz” denildi.

Devrimci Anarşist Federasyon: Yıkılacaksınız”

DAF temsilcisi “Bir arkadaşımızı kaybettiğimiz için üzgünüz. Halkların düşmanı olan devletin katliamlarını görüyoruz” diyerek devlete “Yıkılacaksınız” diye seslendi.

Hüda Kaya: “Hırsıza hırsız diyoruz, katile katil diyoruz”

HDP milletvekili Hüda Kaya konuşmasında saldırganın polis tarafından alandan çıkarıldığı fotoğrafı “Devletin şefkatli kolları olarak görüyoruz” dedi. Kaya bundan kaynaklı “Hırsıza hırsız diyoruz, katile katil diyoruz” dedi. “Organize suç örgütünün merkezi direk iktidarın kendisidir, sarayın kendisidir” diyen Kaya, “Hepsinin hesabını soracağız” dedi.

HDK: “Biz haklıyız, onlar gidecek bizler kalacağız”

HDK Eş Genel Sözcüsü Esengül Demir bir konuşma yaptı. Birleşik mücadele vurgusu yapılan konuşmada Deniz Poyraz’ın siyasi bir cinayete kurban gittiği belirtildi. 7 Haziran’a atıf yapılan konuşmada AKP iktidarının sorumluluğuna işaret edildi.

HDP Gençlik Meclisi: “Yoldaşlarımızı serbest bırakın”

HDP Gençlik Meclisleri adına basın açıklaması okundu. “Faşizmin kurumsallaştığı bu dönemde kararlı mücadele yürüttüğümüz için polis tarafından saldırıya uğruyoruz” denilen açıklamada “yoldaşlarımız hukuksuz biçimde tutuklandı” denildi. Gençlik Meclisleri’nin karşı karşıya kaldığı saldırılar ifade edilerek şunlar vurgulandı:

“Dört Gençlik Meclisi üyesi gözaltına alındı. Defalarca kaçırıldı ve ajanlık dayatmalarına maruz kaldı. Buna rağmen geri durmayan arkadaşlarımız bu seferde gözaltına alındı.”

“Yoldaşlarımızı serbest bırakın” denilen açıklama sloganlarla bitirildi.

Genç Kadın Meclisleri: “Hesap soracağız”

Genç Kadın Meclisleri adına yapılan konuşmada “Bu katliam hepimize yöneliktir” denilen konuşmada “hesap soracağız” denildi. Konuşmaların ardından beş dakikalık oturma eylemi yapıldı.

 “Faşizme karşı omuz omuza”, “Direne direne kazanacağız”, “HDP halktır, halk burada”, “Katil devlet hesap verecek”, “Katiller halka hesap verecek”, “Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Şehit namırın”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak”, sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul