Bengisu Ravza Demirel hasta tutsak Ali Osman Köse’ye özgürlük isteyen afişler astığı iddiası ile 7 Eylül’de tutuklandı.
Zehra Özdilek’in Cumhuriyet’te yer alan haberine göre İzmir Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutuklu bulunan Demirel’in, 18 Ekim günü “Avukatın geldi, avukat görüşüne gidiyorsun” denilerek tek tutulduğu hücresinden çıkarılıp 3 istihbarat polisi ile görüştürülmeye çalışıldığı iddia edildi. Avukatı aracılığıyla savcılığa suç duyurusunda bulunan Demirel’in dilekçesinde şunlar ifade edildi:
“Söz konusu şahısların istihbarat polisi oldukları kurum 2. müdürü ve hapishane savcısı tarafından onaylanmıştır. Bu durumda polislerin avukat değilken kendilerini avukat olarak tanıtmaları görevi kötüye kullanma suçunu oluşturmaktadır. Müvekkilimiz kabinde bulunan 3 şahsı tanımadığını ve görüşmek istemediğini belirtmesine rağmen gardiyanlar kapıyı açmamıştır”
Suç duyurusu konusu: Görevi kötüye kullanmak
Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan Demirel’in dilekçesinde şöyle ifade edildi:
“18 Ekim 2021 Pazartesi günü saat 17.00 sularında, ‘Avukatın geldi, avukat görüşüne gidiyorsun’ denilerek tek tutulduğu hücresinden çıkarılıp avukat görüş kabinlerine benzeyen, ortasında cam olan bir kabine götürülmüştür. Götürüldüğü görüş kabininde bulunan üç şahıs kendilerini avukat olarak tanıtmış ve dosyasının detaylarını konuşmak istediklerini, dosyasını kendilerine anlatması gerektiğini söylemişlerdir. Söz konusu şahısların istihbarat polisi oldukları kurum 2. müdürü ve hapishane savcısı tarafından onaylanmıştır. Bu durumda polislerin avukat değilken kendilerini avukat olarak tanıtmaları görevi kötüye kullanma suçunu oluşturmaktadır”
“Kapı dışarıdan kilitlendi”
Dilekçede, Demirel’in kabinde bulunan üç kişiyi de tanımadığı ve görüşmek istemediği belirtilerek şunları ifade etti:
“Kabinden çıkmak istediğini söylemiş fakat kapıyı açmaya çalıştığında kapının dışarıdan kilitlendiğini fark etmiştir. Müvekkilimiz, kabinden çıkmak istemesine rağmen gardiyanlar kapıyı bir müddet açmamıştır. Müvekkilin yapmak istemediği bir görüşmeye zorlanması ve görüş kabininde alıkonulması kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçunu oluşturur”
“Biz sana gösterirdik”
Müvekkilin yapılan uygulamanın işkence olduğunu söylemesi üzerine, polislerin “‘Sen işkence nedir biliyor musun? Aradaki cam olmasa biz sana gösterirdik işkencenin ne olduğunu. Bir dahaki sefere gösteririz belki’” cevabı verdiği belirtilen dilekçede, nöbetçi müdürün Demirel’in ailesine polislerin savcı talimatıyla içeri alındığını söylediği kaydedildi.