TDİ: İnfaz yakmalara son!

TDİ Bakırköy Hapishanesi önünde yaptığı eylemde “İnfaz yakmalara son” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Kasım 2021
  • 14:38

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ) hapishanelerde tutsaklara verilen keyfi disiplin cezalarıyla infazlarını yakma ve 2021’in başından beri uygulanan infaz yasasında yeni düzenlemeyle “iyi halli” olmadığı bahanesiyle pişmanlık göstermeyen tutsakların tahliye edilmemesi saldırısını protesto etti.

Pandemi bahanesiyle saldırılar arttı

Bakırköy Hapishanesi önünde yapılan eylemde yapılan açıklamada tahliye etmeme saldırısı vurgulanarak şöyle devam edildi: 

“Bu dönemde işkence ve kötü muameleler de artarak devam etti. Küfür, hakaret, tehdit, ajanlık ve ayakta askeri sayım dayatması, disiplin cezalarının bir tehdit aracı olarak kullanılması, hücre cezaları, çıplak arama gibi saldırılar daha da arttı. Özellikle tahliye tarihi gelen tutsakların disiplin cezaları ve “iyi hal” bahanesiyle tahliyelerinin engellenmesi artış gösterdi. Bu saldırılar ve keyfi uygulamalar bir yandan pandemi aracılığıyla meşrulaştırılmaya çalışılırken, bir yandan da bu durum sorgulanamaz kılındı.

“Pandeminin yasak ve baskılarından cesaret alan devlet, yeteri kadar gündeme getirilemediği ve mücadele edilemediği koşullarda bugüne kadar tutsaklara saldırı kapsamında ne varsa hepsini daha yoğun bir biçimde devreye koymaya ve tutsakların iradesini teslim almaya çalıştı, çalışıyor.”

Hapishanelerde binlerce hasta tutsak bulunduğu belirtilen açıklamada “Pandemi bahanesiyle daha da ağırlaştırılan hapishane koşullarında hasta tutsakların düzenli kontrol ve tedavileri bugün için hala bir engel olarak karşımızda duruyor. Doğru ve sağlıklı bir yöntemle yürütülemeyen pandeminin tüm bir faturası içerdeki tutsakların canı ve sağlığıyla ödeniyor. Çoğu hapishanede revirlerin donanımsız olduğu bilinirken hastanelerin risk barındırması bahanesiyle aylarca sevki ertelenen ya da yapılmayan hasta tutsakların tedavileri aksıyor, ameliyatları erteleniyor. Tedavi için hastaneye gidebilenlere ise kelepçeli muayene dayatması yapılabiliyor ve hapishaneye döndüklerinde uzun süre tecrit koşullarındaki karantina hücrelerine kapatılıyorlar” denildi. 

19 Aralık’a kadar “infaz yakmalara son” eylemleri yapılacak

Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Biz tutsak yakını ve aileleri olarak, başta infaz yakmalara ve hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için  burada toplandık. Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi olarak 19 Aralık’a kadar her an ve alanda ‘İnfaz yakmalara son!’, ‘Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!’ diyeceğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz. 

Ve tutsak aileleri, yakınları, yoldaşları olarak bir kez daha söylüyoruz: Tutsakların tecrit duvarlarının arkasına gömülmesine ve tüm yaşamın hücreleştirilmesine izin vermeyeceğiz! Hapishanelerdeki baskı, saldırı ve işkenceye karşı toplumun her kesimini içerideki tutsakların dışarıdaki sesi olmaya, mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz.”