Silivri Hapishanesi'ne ilişkin açıklama

Silivri 5 No'lu Hapishanesi'ndeki tutsakların ailelerine bilgi verilmeden sürgün edildiklerini ve elektriksiz hücrelerde tutulduğunu açıklandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Ekim 2021
  • 10:26

Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (MA-TUHAYDER), Silivri Hapishanesi’nde artan hak ihlallerine son verilmesini isteyerek, Aksaray’da bulunan dernek binalarında basın toplantısı düzenledi.

Toplantının yapıldığı salona, “Cezaevlerindeki insanlık dışı hak ihlallerine son verilsin!” yazılı pankart asıldı.

Silivri 3 Nolu Hapishanesi’nde bulunan Yakup Akman, Fergil Fırat ve Ali Karabaş’ın aileleri hapishanede yaşanan hak ihlallerini lanetleyen ve son bulmasını isteyen konuşmalar yaptı.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ise konuşmasında şunları söyledi:

“Cezaevlerinde şu anda düşman hukuku uygulanıyor. Hasta tutukluların ölüme terk edilmesinden infaz yakmalarından bunu görebiliyoruz. Cezaevlerinden tamamen iktidar ne derse onu yapan bir mekanizmaya dönüştüler. Tamamen keyfi uygulamalar yürütülüyor. Sadece Silivri cezaevinde değil bu uygulamalar bütün cezaevlerine yayılmış durumda.”

Basın metnini MA-TUHAYDER Eşbaşkanı Esin Çelik okudu. Hapishanelerdeki hak ihlallerinin İmralı’daki tecride paralel arttığını belirten Çelik devamında şunları söyledi:

“Artan hak ihlalini son örneği İstanbul Silivri Kampüs Cezaevi’nde yaşanmaktadır. 8 Ekim 2021 tarihinde Silivri 5 No'lu da tutuklu bulunan siyasi tutsakların odaları dağıtılmış, kampüs içerisinde farklı bloklara gönderilmiş ve bir kısmı da cezaevi dışında, henüz ailelerin de bilmedikleri cezaevlerine sürgün edilmişlerdir. 11 Ekim de tutsakların aileleri ile yaptıkları telefon görüşündeki aktarmalar ile açığa çıkmıştır. Tutsaklar elektriği olmayan odalarda tutulduklarını, yatakların ,kişisel eşyalarının verilmediğini ve gardiyanlar tarafından sürekli tehdit ve hakaretlere maruz kaldıklarını aileler tarafından iletilmiştir.”

Çelik konuşmasının sonunda hak ihlallerine son verilmesini istedi.