İstanbul’da Haziran Direnişi eylemleri

İkitelli, Sarıgazi ve Esenyurt'ta Haziran Direnişi’nin 7. yılı dolayısıyla düzenlenen eylemlerde, direnişte ölümsüzleşenler anıldı, devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütme çağrısı yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Haziran 2020
  • 20:59
Sarıgazi

Sarıgazi

Esenyurt

Esenyurt

Harizan Direnişi’nin 7. yıldönümü dolayısıyla İstanbul’da eylemler yapıldı. İkitelli’de, Sarıgazi’de, Esenyurt’ta düzenlenen eylemlerde, Haziran Direnişi'nde sermaye devletinin katlettiği gençler anıldı. Baskı ve devlet terörünün bugün de sürdüğünün altı çizilen eylemlerde, mücadeleyi büyütme çağrıları yapıldı.

İkitelli

Atatürk Mahallesi girişinde yapılan eylemde, basın açıklamasından önce gerçekleştirilen konuşmayla direniş hatırlatıldı. Sonrasında Haziran Direnişi’nde ölümsüzleşenler şahsında tüm devrim şehitleri için anma yapıldı. Anmanın ardından basın açıklamasına geçildi. 

Basın açıklamasında Haziran Direnişi’nin AKP iktidarının korkusu olduğuna değinildi ve “Direnişin izlerini silmek için mahkemeler açıp gözaltı, tutuklama terörünü devreye soktular. Ama bir kez daha gördük ki Gezi direnişi yargılanamaz! Günlerce süren direniş mahkeme duvarlarına sığmaz” denildi.

“İktidarlar faşist baskı ve saldırganlığı arttırıyor”

Faşist baskı ve saldırıların sadece bulunduğumuz topraklar üzerinde olmadığına yer verilen açıklama, “Farklı coğrafyalarda, farklı ülkelerde gerici iktidarlar halkların ve emekçilerin üzerindeki faşist baskı ve saldırganlığı artıyor. Salgın günlerinde polis şiddeti hız kazanıyor. Geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletleri'nde bir siyahi emekçi polis tarafından boğularak katledildi. Aynı şekilde Hindistan'da polisler sopalarla bir kişiyi döverek katletti. Türkiye'de de pek çok yerden polis şiddeti görüntüleri yansıyor.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada son olarak “Bizler, faşizme ırkçılığa geçit vermeyeceğiz. Hep bir ağızdan ‘Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği’ demeye devam edeceğiz” denilerek artan baskıya ve zorbalığa karşı “Gezi direnişi ruhuyla” mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı. Eylem devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütme çağrısıyla sonlandırıldı.

Basın açıklaması boyunca “Faşizme geçit vermeyeceğiz!”, “Gezi şehitleri ölümsüzdür!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Bu daha başlangıc mücadeleye devam!” sloganları atıldı.

Basın açıklamasına, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, HDP, Proleter Devrimci Duruş, Devrimci Parti, Halkevleri, Devrimci Yolda Özgürlük, EMEP katıldı.

Sarıgazi

İlerici-devrimci kurumlar  “Gezi 7. Yılında. Haziran Direnişi ruhuyla mücadeleye devam!” şiarıyla eylem gerçekleştirdi. Eylem Haziran Direnişi’nde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşuyla başladı. Ardından ortak açıklama okundu.

Haziran Direnişi’nin “Baskı ve gerici politikalarına karşı milyonlarca insanın bir araya geldiği, yaşamı savunan ve iktidarın kabusuna dönen bir direniş” olduğu belirtilen açıklamada, AKP iktidarının direniş öncesinde uyguladığı baskı ve devlet terörü hatırlatıldı. AKP iktidarının, en basit toplanma ve gösteri özgürlüğünü polis şiddetiyle bastırmak istediği, yandaşlarına rant alanı açmak için doğayı katletmekten geri durmadığı belirtilerek “Böylesi bir atmosferde Gezi direnişi milyonları kapsayacak şekilde başladı.  Günlere yayılan direniş bugün hala AKP iktidarının kabusu oldu. Olmaya da devam ediyor” denildi.

“Onlar mücadelemizin parçası olmaya devam edecek”

Devamında Haziran Direnişi’nde ölümsüzleşenler şu ifadelerle anıldı:

“Direnişin milyonlara yayılmasıyla kolluğun şiddetini arttırdı, gerici-faşistleri de harekete geçirdi. Ankara’da bana ağıtlar yakmayın diyerek mücadele ateşini büyüten ve polis kurşunu ile katledilen Ethem’i, hayallerini satmayan Abdullah’ı, Ümraniye’de direnişi güçlendirmek için katledilen Mehmet’i, halkların kardeşlik köprüsünü kurarken güneşe uğurladığımız Medeni’yi, Eskişehir’de atılan son tekmeyi unutamayacağımız Ali İsmail’i, ekmek almaya çıktığında 13 yaşında olup 14’ünde eriyen, göğü kucaklayan Berkin’i, doğanın talanına, ranta geçit vermeyen Ahmet’i, uyuşturucu ile mücadele ederken katledilen Hasan Ferit Gedik’i unutmadık, unutmayacağız. Onlar mücadelemizin birer parçası, ışığı olmaya devam edecekler.”

“Gezi bir başlangıçtı”

“Bu daha başlangıç dedik ve mücadeleye devam ediyoruz!” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada salgın günlerinde ülkedeki tablo aktarıldıktan sonra “Tek adam-saray rejiminin saldırıları sürüyor. Her sıkıştıklarında da Gezi Direnişine ve Gezi ruhuna da saldırmaya devam ediyorlar. Gezi kâbusu aradan 7 yıl geçmesine rağmen hala sürüyor. Sürüyor çünkü Gezi bir başlangıçtı. 7 den 70 e milyonları kucaklayan. Gezi sisteme ve baskıya karşı bir başkaldırıydı” denildi.

“Gündüzünde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan bir dünya kurana kadar alanları, sokakları boş bırakmayacak, iktidarın kabusu olmaya devam edeceğiz” vurgusu yapılan açıklama, Haziran Direnişi ruhunu kuşanma çağrısıyla son buldu.

Açıklamanın ardından Kürtçe şarkı söylediği için bıçaklandığı öne sürülen Barış Çakan anıldı. Halkların kardeşlik köprüsünü kurma mücadelesinden geri durulmayacağı vurgulanarak sloganlarla eylem son buldu.

Esenyurt

“Salgının ve krizin faturasını ödememek için Gezi ruhuyla mücadeleyi büyütelim!” pankartının açıldığı eylemde, ilk olarak Haziran Direnişi'nde şehit düşenler için bir dakikalık saygı duruşunda duruldu.

Ardından basın metni okundu. Haziran Direnişi döneminden bahsedilen açıklamada, direnişte şehit olanların mücadelelerinin bugün de sürdüğü vurgulandı. Salgın döneminde bir kez daha ayyuka çıkan polis şiddetine de dikkat çekilen açıklamada, ABD'de polis tarafından katledilen siyahi George Floyd'dan ve Ankara'da "Kürtçe müzik dinlediği için" katledilen Kürt gençten bahsedildi. Irkçılığa karşı halkların kardeşliği vurgusu yapıldı.

Müzik dinletisi gerçekleştirilerek devam eden eylem boyunca sık sık “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Gezide düşene dövüşene bin selam!”, “Gezi şehitleri ölümsüzdür!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!”, “Krizin faturası kapitalistlere!” sloganları atıldı.

Eylem boyunca çevredeki polis ablukası dikkat çekti. Eylemi izlemek isteyen emekçiler polis tarafından engellenmeye çalışıldı.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece-Sarıgazi-Esenyurt