İstanbul’da Haziran Direnişi eylemi

Haziran Direnişi’nin 10. yıl dönümünde Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla TMMOB önünde yapılan eylemde Gezi şehitleri anıldı ve Gezi tutsakları için adalet talep edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 31 Mayıs 2023
  • 20:40

Haziran Direnişi’nin 10. yıl dönümünde Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla TMMOB önünde eylem yapıldı. “Acil demokrasi ve adalet! Karanlık gider Gezi kalır” yazılı pankartın taşındığı eylemde Gezi Direnişi sırasında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı.

Eylemden saatler önce Taksim Meydanı’ndan başlayarak İstiklal Caddesi boyunca tüm sokaklar polis tarafından kapatıldı. Ablukaya rağmen TMMOB önünde buluşanlar sloganlar ve marşlarla bekleyişi sürdürdü. Gezi şehitlerinin ailelerinin katıldığı eylem saygı duruşu ile başladı. Ardından yapılan konuşmalarda Gezi tutukluları için adalet talep edildi. Gezi’nin bir deprem toplanma alanı olduğuna dikkat çekilen konuşmalarda 6 Şubat depremlerine değinildi.

“Gurur duyuyoruz!”

Taksim Dayanışması adına basın metnini Esin Köymen okudu. Açıklama şu şekilde başladı:

“Gezi’nin onuncu yılında, şehir şehir dalga dalya yayılan, yasaklara, hukuksuz cezalara, baskıya, ranta, talana, yalana, tüm ayrıştırma politikalarına karşı yan yana durduğumuz, sesimizi çığa dönüştürdüğümüz o şanlı direnişten hala ilk günkü gibi gurur duyuyoruz!”

Açıklamanın devamında şunlar söylendi:

“6 Şubat Depremlerinde bir kez daha haklılıkları ispatlandığı üzere, sağlıklı ve dayanıklı kentlerde yaşama hakkını hukukla ve meslek ilkeleriyle savunarak Gezi’yi bir afet toplanma alanı olarak koruyan, bu ülkenin demokrasi güçleri ve demokrasiye omuz veren yurttaşlarıyla gurur duyuyoruz!

Gezi’nin bizlere öğrettiği dayanışmacı anlayışla, yaşanan kamu zaafiyetlerine ve engellemelerine rağmen acıları dindirmek ve yaraları sarmak için depremin ilk saatlerinden itibaren ülke bütününde seferber olan, geleceğimize umut olmaya devam eden birliktelik ile gurur duyuyoruz!

Tüm ülkeyi şehir şehir “Her yer Taksim her yer direniş” sloganıyla inleten, haklarına, kentine, doğasına, memleketine sahip çıkan milyonlar adına, bütünüyle haksız, hukuksuz, delilsiz, mantıksız ve vicdansız tutum ve kararlarla 5,5 yıldır hapiste tutulan Osman KAVALA ile Gezi’nin onurlu bakiyesini bizler adına taşıyan, tutuklulukları bir yılı aşan Mücella YAPICI, Tayfun KAHRAMAN, Hakan ALTINAY, Çiğdem MATER, Can ATALAY ve Mine ÖZERDEN’le gurur duyuyoruz!”

Ülkenin adaletsiz ve hukuksuz yönetilmesine karşı mücadele çağrısı yapılan açıklama “Ve bu sloganla karşılıyoruz önümüzdeki dönemi; bu daha başlangıç, mücadeleye devam! Bu gurur hepimizin!” diyerek sözlerini tamamladı.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ve Devrimci Gençlik Birliği’nin (DGB) de katıldığı eylem sloganlarla sona erdi. Eylem boyunca “Her yer Taksim her yer direniş”, “Direne direne kazanacağız”, “Gezi tutsakları onurumuzdur”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” “Gezi’de düşene dövüşene bin selam” sloganları atıldı.

Öte yandan Demirören AVM önünde toplanan TKP’liler ve Taksim Meydanı’na çıkan Kaldıraç Üniversite üyeleri gözaltına alındı.

Kampüs Cadıları’nın Maçka Parkı’nda yapmak istediği basın açıklamasına da polis saldırdı, çok sayıda kadın gözaltına alındı.

Kızıl Bayrak / İstanbul