İşgal harekatı bahanesiyle süresiz eylem yasakları

Mardin, Kocaeli ve Ankara’da “Zeytin Dalı Harekatı” bahanesiyle tüm eylem ve etkinlikler “izne bağlanarak” yasaklandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Ocak 2018
  • 15:11

Efrîn’e dönük işgal saldırısı sürerken, saldırı bahanesiyle çeşitli illerde eylem ve etkinlik yasakları da getirildi.

Kocaeli’de “Zeytin Dalı Harekatı” süresince tüm eylem ve etkinlikler izne bağlanarak yasaklandı. Kocaeli Valiliği tarafından yapılan yasak açıklamasında, “toplantı ve gösteri yapmanın anayasa tarafından güvence altında olduğu” demagojisi yapıldı. Hemen ardından, Kocaeli’de “ses ve gürültü kirliliği ile kamu düzenini bozacak şekilde birtakım kanuna aykırı eylem ve etkinlikler” yapıldığı iddia edildi. Efrîn’e dönük saldırıyı protesto etmek için eylemler, KHK ile ihraçlara karşı işe geri dönme talebiyle ve tek tip elbiseye karşı eylemler yapılacağı “istihbaratı edinildiği” söylenen açıklamada, bu eylemlerin hepsi “kanun dışı” olarak ilan edildi. Açıklamanın devamında, açık veya kapalı alandaki her türlü eylem ve etkinliğin 22 Ocak’tan itibaren ve “Zeytin Dalı Harekatı” süresince “mahallin en büyük mülki idare amiri iznine bağlandığı” ifade edildi. Ayrıca karara bahane olarak “halkın ve eylemcilerin karşı karşıya gelmemesi” ve “terör örgütlerinin eylem yapabileceği” iddiası öne sürüldü.

Ankara Valiliği tarafından da dün yapılan açıklamada, Kocaeli Valiliği’nin açıklamasıyla aynı ifadeler yer almıştı. Açıklamada “Zeytin Dalı Harekatı” süresince açık ve kapalı alandaki tüm eylem ve etkinliklerin valilik iznine bağlandığı ifade edilmişti.

Mardin’de yasak “OHAL süresince”

Mardin Valiliği tarafından yapılan açıklamada da aynı ifadeler yer alırken, yasak açıklamasının sonunda, her türlü eylem ve etkinliğin OHAL süresince kaymakamlık iznine bağlandığı şu ifadelerle duyuruldu:

“...kapalı ve açık yer toplantıları ve gösteri yürüyüşleri ile bir veya birden fazla kişi tarafından yapılacak olan basın açıklaması, anma töreni, stand açma (ticari olanlar hariç), meşale yakma ve taşıma, imza masası açma, oturma eylemi, çadır kurma,  protesto, dilek feneri, dilek ağacı, flashmob etkinliği ve her türlü sahne oyunu olmak üzere el ilanı, bildiri, broşür dağıtılması, duvar ilanı, afiş, poster ve pankart taşınması ve asılmasını Olağanüstü Hal süresi boyunca Kaymakamlıklardan alınacak izne bağlanmıştır.