Sağlıkla ilgili yasa tasarısı meclisten geçti

Hekimlerin “sağlıkta şiddete karşı yasa” talebiyle gündeme gelen fakat şiddeti önlemeye yönelik düzenlemenin olmadığı torba yasa meclisten geçti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Kasım 2018
  • 10:07

“Sağlıkta şiddeti önleme” adı altında gündeme getirilen fakat hekimlerin bu yöndeki taleplerini karşılamayan “Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” adlı torba yasa meclis genel kurulunda kabul edildi.

Tepki çeken 5. maddenin son hali

Torba yasadaki en çok tepki çeken, hekimlerin çalışma hakkını gasp eden 5. madde, tepkiler sonrasında yapılan değişikliklerle kabul edilmiş oldu. Buna göre, KHK ile kamudan ihraç edilen ya da “güvenlik soruşturması” bahanesiyle çalışması engellenen hekimlerin özel sektörde çalışmasına getirilen yasak kalktı. İhraç edilen hekimler, tüm özel sağlık kuruluşlarında çalışabilecek ve düzenledikleri raporlar da geçerli olacak.

“Güvenlik soruşturması” bahanesiyle kamuda çalışması engellenen hekimlere “tazminat” adı altında dayatılan haraç da düzenlemenin son halinden kaldırıldı. Buna karşın, kamuda çalışması engellenen hekimler 450 gün sonunda mesleğini yapabilecek. Zorunlu hizmet süresi bu süreden düşülebilecek.

Sağlıkta şiddeti önlemeye dönük bir düzenleme yok

Sağlıkta şiddete cezasızlık uygulanmasının önüne geçilmesi talebinin yer almadığı yasa tasarısında, şiddetle ilgili madde de hekimler tarafından yetersiz bulunmuştu. Kabul edilen torba yasada, sağlık çalışanlarına yönelik kasten işlenen suçlardan şüpheli olanların yakalandıktan sonra doğrudan Cumhuriyet Başsavcılıklarına sevkedilmesi yer aldı. Ayrıca sağlık çalışanlarının ifadelerinin de polis tarafından işyerinde alınması düzenlemesi getirildi.

Torba yasada, sağlık meslek örgütlerinin yetkisini kısıtlamaya dönük maddeler de yer aldı. Birden fazla kurumda görev yapacak hekimlerin, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Diş Hekimleri Birliği’nden (DHB) izin alma zorunluluğu kaldırıldı.

Sağlık Bakanlığı ve SGK’nın belirleyeceği kurumların da, Türkiye’de ruhsatı olmayan veya piyasada bulunmayan ilaçlara ithal yetkisi vermesinin önü açıldı. Bu yetki daha önce Türk Eczacılar Birliği (TEB) tarafından veriliyordu.

“Ecza Ticarethaneleriyle Sanat Ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli Ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanun”da da düzenleme yapılarak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na ceza uygulama yetkisi verildi.

Aile Hekimliği Kanunu’nda değişiklikler

Bunların dışında, tıbbi cihaz ruhsatlandırılması, organ nakli, üreme hücresi veya embriyo bağışı, sigara yasağının genişletilmesi, aile hekimlerinin çalışma esasları başlıklarında düzenlemeler de torba yasada yer aldı. Aile hekimlerinin yanlarında personel çalıştırabilmesinin önü açıldı. Aile hekimlerinin işsizlik maaşı alması engellenirken, yıllık izinlerinin de ertesi yıla devrinin önüne geçildi.