İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi 9 Nisan’da TBMM Başkanlığı’na sunulan ve 19 Nisan Perşembe günü Adalet Komisyonu’nda görüşülecek çocuğa yönelik istismarla ilgili yasa tasarısı üzerine basın toplantısı yaptı.
“Amaç istismarı önlemek değil tepkiyi bastırmak”
“Yüksek cezalar çözüm değil, cinsel istismarı önleyin” yazılı ozalitin açıldığı toplantıda konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, istismarı yaratan nedenlere dokunmadan sadece cezasını ağırlaştırarak istismarın engellenemeyeceğini vurguladı.
Tasarıda, cinsel istismara yol açan nedenlerin ve çocukları istismardan koruyacak mekanizmaların tamamen göz ardı edildiğini ve cinsel istismarın bir hastalık gibi gösterildiğini belirten Yoleri, “Görünen o ki, bir kez daha amaç cinsel istismarı önlemek değil, istismar gerçekleştikten sonra failin daha ağır cezalandırılmasını vaat ederek toplumda oluşan tepkileri bastırmaktır” dedi.
“Cinsel istismar hastalık değil şiddet içeren bir suçtur”
Kastrasyon gibi hormon tedavisi öngören yaklaşımların, hasta muamelesiyle istismarcıyı koruyacağını belirten Yoleri “Cinsel istismarı testosteron seviyesini ayarlayarak kontrol edebilme iddiası, istismarcı erkeği yüksek testosteronunun kurbanı, zavallı bir mağdur olarak gösterecek ve bu yolla cezadan tamamen kurtarma ya da indirimden yararlanmasına giden yolu açacaktır” dedi. Yoleri, Türk Ceza Kanunu’nun ceza verilmesini ortadan kaldıran nedenleri düzenleyen 32. maddenin 2. fıkrasına atıfta bulunarak istismarcıya verilecek cezanın kısmen ya da tamamen ortadan kaldırılabileceğinin altını çizdi.
“18 yaş altındaki herkes çocuktur”
Tasarıdaki 15 yaş ayrımının devletin cinsel istismarı önlemekte isteksiz olduğunu gösterdiğini vurgulayan Yoleri “Oysa gerek Anayasa, gerek BM Çocuk Hakları Sözleşmesi, İstanbul sözleşmesi ve Çocuk Koruma Kanunu, çocukların korunması için her tür önlemin alınması konusunda devlete sorumluluk yüklemektedir. 18 yaş altındaki herkes çocuktur kuralının istisnasız uygulanması ve yasalardaki aykırı düzenlemelerin derhal iptal edilmesi gerekmektedir” diye ifade etti.
“Devletin görevi cinsel istismarı önlemektir”
Yasa tasarısının “cinsel istismarı önleme” adı altında istismarın önünü açtığına dikkat çeken Yoleri şu taleplerini dile getirdi: “Bu yasa maddelerinin ‘18 yaş altındaki herkes çocuktur’ kuralına uygun olarak yeniden düzenlenmesi ve ‘15 yaş altı ve 15-18 yaş’ ayrımının ortadan kaldırılması, cinsel istismar suçunun yaş ayrımı gözetilmeksizin şikâyete bağlı bir suç olmaktan çıkartılması ve 18 yaş evveli evliliklerin yasaklanması ile Bakanlıklar ve genel olarak idarenin referans görüşlerini çocuklar lehine değiştirmesi gerekmektedir.”
Açıklama, “Çocuklara yönelik cinsel istismarın göz ardı edilmesinin, saklanmasının, meşrulaştırılmasının önüne geçmesi ve bütüncül bir yaklaşımla cinsel istismarı tamamen önlemesi gereken devleti, görevini yapmaya çağırıyoruz” ifadeleriyle sona erdi.