Hekimler nöbette: Sağlıkla ilgili yasa tasarısı geri çekilsin!

Türk Tabipleri Birliği (TTB), genel merkez binası önünde basın açıklaması yaparak meclis komisyonunda bugün görüşülmeye başlanan yasa tasarısının geri çekilmesini istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Kasım 2018
  • 14:21

“Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” bugün meclis komisyonunda görüşülmeye başlanırken aynı saatlerde hekimler yasanın geri çekilmesi talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi. Ardından hem meclis girişinde hem de TTB Genel Merkezi’nde nöbet eylemi yapıldı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Merkezi önünde düzenlenen eyleme, KESK ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yöneticileri de katıldı. Açıklamayı, TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman okudu.

TTB olarak sağlıkta şiddete karşı uzun süredir mücadele yürüttüklerini hatırlatarak söze başlayan Adıyaman, bu çerçevede eylemler düzenlerken, meclise yasa önerisi hazırladıklarını belirtti. “Ne yazık ki çok sayıda meslektaşımızı sağlıkta şiddet nedeniyle kaybetmemize rağmen, siyasal iktidarın önerdiğimiz yasal düzenlemeyi yapmasını sağlayamadık” diyen Adıyaman, AKP’li 6 vekil tarafından sunulan tasarının 30 Ekim’de Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonuna verildiğini basından öğrendiklerini ve kendi önerilerinin bu tasarıda hiçe sayıldığını ifade etti.

Sağlık alanındaki en ağır, en acımasız, hukuksuz yasa”

Yasanın içeriğiyle ilgili ifadelerle devam eden açıklamada 44 maddelik tasarının “Türkiye tarihinin sağlık alanındaki en ağır, en acımasız, hukuk tanımayan” yasa olduğu ifade edildi. Yasanın sağlıkta şiddeti durdurmayı amaçlamadığının da altı çizilen açıklama şöyle devam etti: “Hazırlanan yasa önerisiyle binlerce hekim haksız, hukuksuz bir şekilde mesleklerini yapamaz hale getiriliyor. Bunun yanında yasa değişikliği iktidar tarafından sürekli hedef olarak gösterilen TTB’nin zayıflamasına yönelik yasal değişiklikleri de içeriyor. Hazırlanan yasa tasarısında sağlıkta şiddete çözüm üretecek bir öneri de bulunmamaktadır.”

Nöbetler devam edecek”

Şiddeti önlememekle kalmayıp binlerce sağlık çalışanına açlık ve yoksulluk dayatan yasanın geri çekilmesi istenen açıklama nöbet eylemlerinin devam edeceği vurgulanarak “Bu nedenle 5 Kasım 2018 Pazartesi günü yasa tasarısı komisyonda görüşülürken, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey üyeleri TBMM önünde, hekimlerde bulundukları illerde tabip odaları önlerinde nöbetlerine devam edeceklerdir” ifadeleriyle noktalandı. Eylemin ardından oturma eylemine geçildi.