İHD: Hapiste ölümler açıklansın

İHD İstanbul Şubesi, Silivri 5 No’lu L Tipi Kapalı Hapishanesi’nde yaşamını yitiren mahpuslar hakkında Adalet Bakanlığı’ndan açıklama istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Nisan 2022
  • 20:00

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Silivri 5 No’lu L Tipi Kapalı Hapishanesi’nde 60 gardiyanın baskı ve işkencesinin ardından yaşamına son vermek isteyen 6 mahpustan ikisinin yaşamını yitirmesi üzerine şube binasında basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, “Adalet Bakanlığı’na sesleniyoruz! Silivri 5 No’lu L Tipi Hapishanesi’nde neler olduğunu açıklayın!” yazılı ozalit asıldı.

Toplantıda söz alan mahpus annesi Avniye Çetin, oğlunun kendisini arayarak yardım istediğini ve “canımız tehlikede” dediğini aktardı. Anne Çetin ayrıca oğlunun şikayet dilekçesi verdiğini ama dönüş almadığını da söyledi.
Mahpus annesi Fatma Ağca ise çocuklarının can güvenliğinin olmadığını belirterek, devletten çocuklarının can güvenliğinin sağlanmasını talep etti.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Kandıra Hapishanesi’nde maruz kaldığı sistematik işkence nedeniyle Garibe Gezer’in, Tekirdağ’da Vedat Erkmen’in intihara sürüklendiğini hatırlatarak, Iğdır Hapishanesi’nde de tutsaklara gardiyanlar tarafından benzer yönlendirmeler yapıldığının bilgisinin olduğunu aktardı.
Gülüm intihar girişimi söylentisi doğruysa eğer, bunun kişisel bir durum olmadığını belirterek bakanlığın soruna ilişkin açıklama yapmasını, bilgi vermesini istedi.

Ardından basın metnini İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’ndan Mehmet Acettin okudu. Yaşananları özetle aktaran Acettin Adalet Bakanlığı’na seslendi:

“Buradan Adalet Bakanlığı’na sesleniyoruz. Öncelikle mahpuslara yönelik işkence ve kötü muameleyi durdurun ve yaşam koşullarını iyileştirin. Bu olaya dair hakikati ortaya çıkarmak ve suçluların cezalandırılmasını sağlamak için, olaya katılan cezaevi görevlileri ve göz yuman cezaevi yönetimini zaman geçirmeksizin görevden alın ve olayı hem cezai hem idari olarak soruşturun, olayın aydınlatılması aşamasında sivil inceleme heyetlerinin mahpuslarla görüşmesine olanak sağlayın ve hakikati tüm açıklığı ile kamuoyu ile paylaşın.”