Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde bir rapor yayınladı. 2022 Ocak-Nisan ayları arasında dünya genelindeki kadın gazetecilere yönelik toplam 139 tehdit, şiddet ve hak ihlali kaydedildiği duyurulan raporda hak ihlallerinin en çok yaşandığı ülke Türkiye oldu.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerini, karşı karşıya kaldıkları tehditleri ve saldırıları, maruz kaldıkları taciz vakalarını düzenli olarak raporlaştırıyor. CFWIJ'in kadın gazetecilere yönelik kaydettiği vakalarda öne çıkan noktalar şöyle:
“-Hak ihlalinin en çok görüldüğü ilk üç ülke Türkiye, Rusya ve Kanada oldu.
-2022'nin başından bugüne kadar beş kadın gazeteci öldürüldü. Üçü Rusya işgali sırasında Ukrayna'da öldürüldü.
-54 kadın gazeteci mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek hakim karşısına çıktı.
-Dünya çapında 21 kadın muhabir haber takibi yaparken gözaltına alındı.
-23 kadın gazeteci sahada haber takibi yaparken saldırıya uğradı.
-15 kadın gazeteci ise yaptığı haberler ya da eleştirel yorumları nedeniyle çevrimiçi karalama kampanyalarında hedef gösterildi.”
En çok tazminat ve ceza davaları açıldı
Koalisyon şu açıklamayı yaptı:
“Koalisyon olarak yakından takip ettiğimiz ve en çok şiddet vakası kaydettiğimiz ülke Türkiye oldu. Toplamda 63 kadın gazeteciye yönelik yargı yoluyla taciz, saldırı ve tehdit vakası kaydettik. 2022'in başından bu yana 41 kadın gazeteci sosyal medya paylaşımları ya da yazdıkları haberler nedeniyle hâkim karşısına çıktı. Gazeteciler hakkında en çok tazminat ve ceza davaları açıldı. Çoğu kadın gazeteci terör suçlamalarından yargılandı. Beş kadın gazeteci ‘Cumhurbaşkanına hakaret’, ‘propaganda’ suçlamalarıyla hapis cezasına çarptırıldı.
3 Mayıs Basın Özgürlüğü Gününde ifade özgürlüğümüzün korunduğu, meslektaşlarımızın güvenlik koşulları göz önünde tutularak gazetecilik yapabilecekleri bir ortam sağlanması için dünya liderlerine çağrıda bulunuyoruz. Gazeteciler, güvenli ve özgür bir şekilde mesleklerini yapabilmelidir.”