Sermaye iktidarı, meslek liseleri üzerinden kurduğu sömürü ağını derinleştirmek için hedeflerini açıklamıştı. Bu kapsamda, 2014-2018 yılları arasını kapsayan Türkiye Mesleki ve Teknik Eğitim Strateji Belgesi ve Eylem planı dahilinde “her fabrikaya bir okul” hedefi hayata geçirilmeye çalışılıyor. Öğrenciler için “iş güvencesi” olarak sunulan bu hedefler, çocuk emeğinin sömürüsünün yoğunlaşacağına işaret ediyor.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un, sanayiciler ile yaptığı bir görüşmede “her fabrikaya bir meslek lisesi” açılacağını duyurdu.
Bakan Selçuk, Giresun'da bir toplantıda “meslek liselerin sanayinin ihtiyacına göre düzenleneceğini, her fabrikaya bir meslek lisesi açılacağını, buralarda eğitimcilerin ve masrafların ise sermayedarlardan alınmayarak devlet tarafından karşılanacağını, fabrikalarda meslek lisesi için birkaç oda ayrılmasının yeterli olacağını” ifade etti. Ayrıca fabrika içinde eğitim kurumu olamaz diyen yasal düzenlemeyi kaldırdıklarını sözlerine ekledi.
Sermaye iktidarı uzunca bir dönemdir meslek liselerine özel bir yönelim içinde. Meslek liselerini doğrudan sermayedarların hizmetine ‘nitelikli ucuz iş gücü’ olarak sunuyor. Daha önce organize sanayi bölgelerine meslek lisesi açılırken, şimdiki hedef “fabrikalara” meslek lisesi açarak sömürüyü yoğunlaştırmak.
Ayrıca meslek liselerinde kültür derslerinin süresi giderek azaltılırken, meslek liselerinin staj, üretim vb çalışma alanlarında geçireceği süre arttırılıyor.
Söz konusu değişiklik, milyonlarca işçi ve emekçi çocuğunun daha küçük yaşlarda sermayedarların kârı için, üretimin bir parçası haline getirilmesini hedefliyor.