HDP’nin “darbeye karşı” yürüyüşüne polis saldırısı

Yürüyüşün Hakkari kolu OHAL uygulamalarıyla polis ablukası altına alınırken, Edirne’de polis saldırısı yaşandı, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Haziran 2020
  • 12:17

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Edirne ve Hakkari’den olmak üzere iki koldan Ankara’ya başlatacağı “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” için pek çok ilden, bu iki yürüyüş koluna dün hareket edilmişti.

Türk sermaye devletinin dün ve önceki gün ilan ettiği yasaklarla yürüyüşe yönelik engelleme girişimi bugün polis saldırısına dönüştü. Edirne’de yürüyüşe başlayacak HDP’lilere yönelik saldırıda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Hakkari’de ise OHAL uygulamalarıyla yürüyüş için hazırlık polis ablukası altında.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, kitle Edirne’ye gitmek üzere hareket noktası olarak belirlenen İstanbul’un Silivri ilçesinde bulunan Silivri Alışveriş Merkezi önünde toplanmaya başladı. HDP Eş Genel Başkan Pervin Buldan’ın katılımıyla saat 12.00’de hareket edilecekti. Bunun öncesinde alışveriş merkezi önünde toplanmaya başlayanlara polis saldırdı.

HDP’li vekillerin de aralarında bulunduğu kitleye polisin saldırısında çok sayıda kişi gözaltına alındı. Saldırıya rağmen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan açıklama yaparak yürüyüşü başlattı. Yürüyüşün darbeye ve demokrasiye karşı bir yürüyüş olduğunu belirten Buldan, "Asla bizi kararlı yürüyüşümüzden geri adım attıramayacaklar" vurgusu yaptı.

Hakkari’de OHAL: HDP il binasına polis ablukası

Yürüyüşün Hakkari kolu da sabah saatlerinden itibaren HDP il binasında toplandı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de bu koldan yürüyüşe katılacak.

Kentte OHAL ve polis ablukası yaşanırken, resmi kurumların önünde özel harekat polisleri ve keskin nişancıların bekletilmesi dikkat çekti. Kentin dört bir yanında zırhlı araçlar ve polisler konumlandırıldı.

Yürüyüş öncesi HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın açıklama yapması beklenirken, kitlenin bulunduğu HDP il binası polis tarafından abluka altına alındı. Binaya giden sokaklara kalkanlarla barikat kuran polis, milletvekilleri ve yurttaşların il binasına giriş çıkışlarını engelledi.

Sonrasında basın açıklaması yapılarak yürüyüş programı başlatıldı. Açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Bir araya gelmemize bile izin vermiyorlar" diyerek polis ablukasına tepki gösterdi.

12 Eylül ve 27 Mayıs darbelerini hatırlatan Sancar, "Bu iktidar da aynı yöntemleri kullanıyor. Yargıyı kullanıyor, iktidarın imkanlarını kullanıyor. Bunun da adı siyasi darbedir" dedi. Pandemi bahanesiyle demokratik hakların engellendiğini teşhir eden eden Sancar, HDP'nin demokratik siyasetinin engellenmeye çalışıldığını, bunun da darbe olduğunu vurguladı. "Demokrasinin vazgeçilmez şartı halkın iradesine sahip çıkmaktır" diyen Sancar, kayyımlara ve Kürt halkının iradesine yönelik saldırılara dikkat çekti.

"İktidara çağrı"

Adalet istediklerini ve bunun için yürüyüş düzenlediklerini belirtene HDP Eş Genel Başkanı, Kürt sorununun "demokratik çözümü" için iktidara el ele verelim diye şöyle çağrı yaptı:

"Kürt sorunu ancak siyasi yöntemlerle demokratik zeminde çözülebilir. Gelin Kürt sorununu, ülkenin vicdanlı insanları, adaletten yana herkes bir araya gelsin, demokratik zeminde birlikte çözelim. İktidara da çağrı yapıyoruz: Kürt sorunu bombalarla, tankla, şiddetle çözülmez. Hapisle çözülmez. Bunu deneyen bütün iktidarlar tarihin çöplüğündedir. Atılan her bomba, sıkılan her mermi, bu ülkede yaraları derinleştirir, barışı uzaklaştırır, halkın ekmeğini küçültür, işini elinden alır. Barış için yürürken, özgürlük için de aş için de iş için de yürüyoruz. Gelin el ele verelim. Onurlu bir barış için yürüyelim, Kürt sorunun demokratik çözümü için yürüyelim."

Konuşmanın ardından Sancar ve beraberindekiler yürüyüşe başlamak için araçlarına doğru yöneldi. Ancak barikatlar kuran polisler buna izin vermedi. Partililerin bekleyişi sürüyor.