HDP'den kayyım protestoları: Ankara'da polis terörü

HDP Ankara İl Örgütü’nün yapmak istediği eyleme saldıran polis terör estirerek en az 9 kişiyi gözaltına aldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Mayıs 2020
  • 18:52

Salgın günlerinde de HDP’li belediyeleri gasp etmekten geri durmayan AKP iktidarı, şimdi de protestolarda terör estiriyor.

HDP pek çok ilde kayyım protestolarına devam ederken Ankara’daki eylemde polis saldırısı yaşandı. HDP Ankara İl Eşbaşkanı Vezir Coşkun Parlak ile 8 kişi gözaltına alındı.

Ankara’da basın açıklaması yaparak kayyımları protesto etmek isteyen HDP’liler saldırıya uğradı. HDP Ankara İl Eşbaşkanı Vezir Coşkun Parlak açıklamaya başlayınca polis saldırıya geçti ve darp ederek Parlak’ı gözaltına aldı. Sloganlarla saldırıyı protesto eden HDP’liler bir kez daha açıklama yapmak isteyince yine polis saldırıya geçti. Parti binasından çıkan HDP’liler darp edildi, HDP Parti Meclisi Üyesi ve avukat Alişan Şahin yere yatırılarak ters kelepçeyle gözaltına alındı.

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi KHK’li Sosyolog Veli Saçılık da polisler tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında HDP Hakkari eski Milletvekili Nihat Akdoğan, Deniz Akil, Zeyno Bayramoğlu, Mehmet Şerif de bulunuyor. Parti binasının polis ablukası altında tutulduğu öğrenildi.

HDP Urfa İl Örgütü, belediyelere kayyım atanmasına basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Eyyubiye İlçe Örgütü binası önündeki açıklamaya HDP milletvekilleri Ömer Öcalan ve Ayşe Sürücü'nün yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Kayyımlarla demokrasi, insan hakları ve özgürlüklerin ayaklar altına alındığına dikkat çeken HDP'li Öcalan, “Demokrasiden bahseden iktidar yetkilileri söz konusu HDP ve halkın iradesi olunca anti demokratik uygulamalar ile Kürt halkının iradesine darbe yapıyorlar. Biz tüm bu uygulamalara karşı direneceğiz. Gün geldiğinde bu halka zulmü reva görenler yargılanacaktır. İktidar kendi çıkarları için hukuku, savcıyı, hâkimleri kendi denetimine almıştır” ifadelerini kullandı. Yaşananlarla eşbaşkanlık sisteminin hedef alındığına vurgu yapan HDP'li Sürücü ise, kayyımların kadınların kazanımlarına saldırmasını teşhir etti. Açıklama, alkışlar eşliğinde son buldu.

Mardin Emek ve Demokrasi Güçleri, kayyım atamalarını kentteki KESK binası önünde protesto etti. HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, siyasi parti ve kurum temsilcileri açıklamaya katıldı. “İrademe dokunma” pankartının açıldığı açıklama fiziki mesafe kuralına uyularak gerçekleştirildi.

Buradaki eylemde konuşan Derya Akyol, “Kayyım irade gaspıdır, irademize sahip çıkacağız” dedi. İktidarın pandemiyi otoriter rejimini güçlendirmek için fırsata çevirdiğine dikkat çeken Akyol, kayyım atamalarıyla eşbaşkanlık ve kadın mücadelesinin de hedefe alındığını dile getirdi.

HDP Iğdır İl Örgütü, belediyelere kayyım atanmasını yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti. İl binası önünde yapılan açıklamaya, HDP milletvekilleri Kemal Bülbül, Mehmet Rüştü Tiryaki, Habip Eksik ve partililer katıldı.

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, kent halkının kayyımı belediye başkanı olarak tanımayacağını belirterek, kayyımlara karşı mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ise AKP iktidarının anayasayı yok saydığını ifade ederek, AKP’nin yaptığı hukuksuzlukların hesabını vereceği günlerin çok yakın olduğunu dile getirdi.

HDP Van İl Örgütü, il binası bahçesinde açıklama yaptı. Fiziki mesafenin korunduğu açıklamada konuşan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, tek adam rejiminin ve kayyımların kadınları hedef almasına dikkat çekti. Kadınların bu baskıları kabul etmediğini belirten Işık “Bu yüzden AKP iktidarı ve tekçi zihniyetinin yaptığı ilk iş kadın kazanımlarına yöneliktir" dedi. Tüm Bel-Sen Van Şubesi de aynı amaçla açıklama yaparak, kayyım atamalarını protesto etti.

İstanbul’da eylemler: Halk kayyımları yine postalayacak

İstanbul’da ise HDP Bahçelievler ve Esenyurt İlçe Örgütleri, HDP belediyelerine atanan kayyımları ilçe binaları önünde yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti.

Bahçelievler’de yapılan açıklamada, “Gasp edilen halkın iradesidir. Sessiz kalmayacağız” pankartı açıldı. Salgından dolayı fiziki mesafenin korunduğunda eylemde sık sık, “HDP halktır, halk burada!” ve “kayyıma karşı omuz omuza!” sloganları atıldı. Açıklamaya, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP İstanbul İl Örgütü önceki Eşbaşkanı Esengül Demir ve birçok kişi katıldı. Açıklamayı HDP Bahçelievler İlçe Örgütü yöneticisi Gökhan Özer yaptı.

Saray rejiminin belediyelere el koyduğunu söyleyen Özer “Kürt kentlerini sömürmenin bedelini er ya da geç adil bir yargı karşısında vereceklerdir” diyerek saldırılara karşı mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Ardından söz alan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm iktidarın bütün politikasının sermayeye korumaya yönelik olduğunu vurguladı ve “Daha önce atanan kayyımların yolsuzluklarını ve hırsızlıklarını teşhir ettiğimiz için bugün bir kez daha belediyelerimize kayyım darbesiyle karşı karşıya kaldı” dedi. Muhalefet partilerinin belediye çalışmalarının da engellendiğini hatırlatan Gülüm, “Aslında batıda da dolayı bir kayyım darbesi gerçekleşmiştir” diye belirtti. Esenyurt İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya, HDP MYK üyesi Ferhat Encü, HDP Parti Meclisi üyesi Murat Kalmaz ve il, ilçe yöneticileri katıldı.

Burada konuşan HDP MYK üyesi Ferhat Encü, HDP’nin büyükşehirlerde AKP-MHP ittifakını yenilgiye uğrattığını belirterek bunu hazmedemeyen ittifakın seçimlerden hemen sonra önce YSK eliyle sonra kayyım eliyle HDP belediyelerini gasp ettiğini söyledi. Encü “AKP-MHP bloğu şunu iyi bilmeli belediyelerimiz el koyarak kayyımlar atayarak, Kürdün iradesini yok sayarak, kendi iktidarlarınızı meşrulaştıramazsınız” dedi.

Yapılan hukuksuzluklara bir an önce son verilerek eşbaşkanların göreve iade edilmesi gerektiğini söyleyen Encü, “Bunu yapamıyorsanız, gelin tekrar kayyım atanan bölgelerde seçime gidelim, bakalım sizin meşruiyetiniz mi HDP’nin meşruiyeti mi kabul görecek?” diyerek 2016 kayyımlarını ve 3 yıl sonraki 31 Mart seçim sonuçlarını hatırlattı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı