“Demokrasi yürüyüşü” öncesi HDP’den eylem

HDP demokrasi yürüyüşü için İzmir’de basın açıklaması yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Haziran 2020
  • 22:56

Halkların Demokratik Partisi (HDP), aralıksız süren gözaltı-tutuklama furyasına, belediyelerinin gasp edilmesine ve son olarak da vekillerinin vekilliğinin düşürülmesine karşı “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” gerçekleştiriyor. Sermaye devleti, bu yürüyüşü de baskı ve yasaklarla engelleme çabası göstererek 10’u aşkın kentte eylem yasaklarını devreye soktu. Dinci-faşist AKP-MHP rejimi, koronavirüs bahanesiyle valilikler ve “il pandemi kurulları” imzalarıyla eylem-yürüyüş yasakları, “başka kentte eyleme gitmek için buluşma yasağı” gibi yasaklar devreye soktu.

HDP, bu saldırılara ve yasaklara karşı yürüyüş iradesi ve kararlılığı ile eylemler ve açıklamalar gerçekleştirerek yarın “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü”nün başlatılacağını duyurdu. Farklı kollardan başlatılacak yürüyüşün için yola çıkıldı. Bu eylemlerden biri de İzmir’de gerçekleşti. İzmir İl Örgütü “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” kapsamında parti binası önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, HDP Aydın, Manisa, Muğla İl Örgütleri ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Açıklama öncesi çok sayıda polis il binası önünü ablukaya aldı. “Hep Birlikte Demokrasi” pankartının açıldığı açıklamada HDP’li vekil Serpil Kemalbay konuşma yaptı.

“Darbeye karşı demokrasi yürüyüşümüzü başlattığımızı duyurmak için toplandık” diyerek desteğe gelen kurum temsilcilerini selamlayana Kemalbay Türkiye’de büyük bir ekonomik kriz, siyasi kriz ve demokrasi krizi yaşandığını belirtti. “AKP-MHP iktidarı altında Türkiye geleceğini karanlık görüyor. Bu karanlık tabloyu ortadan kaldıracak olan halkların demokrasi talebidir” diyen Kemalbay, anayasanın işlevsizlestirildiğine değindi. Devamında, “Saraydan yönetilecek işlevsizleştirilen bu anayasanın tekrar halkların anayasal haklarını kullanabileceği, meclisin işlevli hale getirileceği bir mücadele ihtiyacı” olduğunu öne sürdü.

“Eğer bu ülkede mevsimlik tarım işçileri çalışıyorsa, önlemler alınıyorsa Koronavirüsüne rağmen fabrikalar harıl harıl çalışıyorsa, virüsü fırsata çevirip doğa katlediliyor rant alanına çevriliyor” diyen Kemalbay, “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” üzerinde durdu ve son olarak şu ifadelerini kullandı:

“Bu mücadeleyi sonuna kadar götüreceğiz. HDP Türkiye’de barışın teminatıdır. Barış içinde bir toplum yaratmak için mücadele ediyoruz. Bu çürüyen yozlaşan ve yolsuzlukla dolan bu düzene artık dur demek zamanı geldiği için bu yürüyüşümüzün 81 milyona ulaşmak için yapıyoruz. 81 milyona şunu diyoruz. Yeni bir yaşamı birlikte yaratabiliriz. Mutlaka kazanacağız.”

Kızıl Bayrak / İzmir