Karakoç ve Ocak mezarı başında anıldı

Gözaltında kaybedilen Rıdvan Karakoç ve Hasan Ocak'ın mezarı başında yapılan anmada, mücadelenin tüm saldırılara rağmen süreceğinin sözü yinelendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Mayıs 2024
  • 18:12

17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası etkinlikleri kapsamında Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç mezarları başında anıldı.

Anma ilk olarak Rıdvan Karakoç'un mezarı başında yapıldı. Saygı duruşunun ardından Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak, Rıdvan Karakoç'un kardeşi Hasan Karakoç ve İHD Genel Başkanı ve kayıpların avukatı Eren Keskin konuşma yaptı.

“Kürt halkının haklı mücadelesine adamış kararlı bir insandı” diyen Keskin şunları ifade etti:

“Yakınları içinde onu en son gören bendim bilemiyorum. '95 yılının Şubat ayının ilk günleriydi. 'Beni takip ediyorlar, bana zarar verecekler. Sana vekalet göndereceğim. Beni lütfen her gün ara' dedi. Ben onu her gün arıyordum, bir gün Rıdvan'dan haber alamadım. Sonrasında buraya kadar geldik" dedi. Yürüttükleri mücadelede "hiç bıkmadınız mı, korkmadınız mı, yorulmadınız mı" sorusunun çok sorulduğunu söyleyen Keskin, "Evet bıkmıyoruz, yorulmuyoruz, korkmuyoruz bizim ölülerimiz var. Rıdvan da onlardan biri. Rıdvan Karakoç'a, Hasan Ocak'a ve onlar gibi tüm arkadaşlarımıza borucumuzu ödemek adına sürüyor mücadelemiz. Rahat uyusun mücadelesi bize emanet.”

Ardından Hasan Ocak'ın mezarı başına geçildi. İHD İstanbul Başkanı Gülseren Yoleri, Rıdvan Karakoç ve Hasan Ocak'ın bulunma mücadelesiyle Cumartesi Anneleri mücadelesinin başladığını hatırlattı.

Ocak'ın ağabeyi Ali Ocak da birçok kayıp yakınına göre “avantajlı” olduklarını söyledi. “Çünkü bir çiçek koyacak mezarımız var” diyen Ocak, sorumluluklarını kaydetti. Hasan'ı katledenlerin kim olduğunun ortaya çıkması için mücadele yürüttüklerini söyleyen Ocak şöyle devam etti:

“Bu hakikati bilme ısrarımızdan vazgeçirmeye çalışan politikalarla karşı karşıya kaldık. Zorbalığa uğradık, mahkeme kapılarında süründük. Mahkeme kapılarında, sokaklarda onlarca kez kazandık. Bu politikaların sorumluları kim, emir verenler kim? Kaç yıl geçerse geçsin bu sorumluluğu yerine getirme ısrarımızdan vazgeçmeyeceğiz.” 

Gözaltında kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Berfo anneye verdiği sözü hatırlatarak derhal yerine getirmesini istedi. Mezarlığı ablukaya alan polislere oğlunun fotoğrafını gösteren Yıldız, “Ben oğlumu devlete emanet ettim. Bin pişmanım. Siz buraya gelmeye utanmıyor musunuz” diye tepki gösterdi.

ESP İstanbul İl Başkanı Deniz Aktaş da mücadeleye devam ettiklerini söyledi. Kayıp ailelerinin, sosyalistlerin, insan hakları savunucularının mücadele ettikçe kaybetme saldırılarını geriletmeye devam ettiğini söyledi.
“Sizi Hasan'ın gülüşüyle selamlıyorum” diyen Maside Ocak anmada son sözü aldı. “Bizim bir mezarımız var” diye başlayan tüm konuşmaların “yasımız sürüyor” sözüyle tamamlandığını dile getiren Ocak, “Yasımız sürüyor çünkü adalet yerini bulmadı” ifadelerini kullandı.