“Gökhan Güneş nerede?” açıklamaları

ESP’li Gökhan Güneş'in 20 Ocak günü kaçırılmasına ilişkin olarak birçok ilde yapılan açıklamalarda Güneş'in nerede olduğu sorularak bulunması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Ocak 2021
  • 17:15

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) taraftarı Gökhan Güneş'in 20 Ocak'ta kaçırılmasına ilişkin olarak birçok ilde nerede olduğu sorusunu sorup bulunmasını isteyen açıklama yapıldı.

İstanbul

Gökhan Güneş'in 20 Ocak günü kaçırılmasına ilişkin ailesi, avukatları ve yoldaşları İHD İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Yapılan konuşmalarda Güneş'in kaçırılmasının sorumlusunun İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olduğuna dikkat çekildi. Güneş'in sağ bulunması için birleşik mücadele yürütülmesi çağrısı yapıldı.

Güneş ailesi, "Çocuğuma ne yaptılarsa getirsinler. Yavrumu istiyorum. Onu sağ istiyorum" dedi. Polise ve savcılığa başvurmalarına rağmen hiçbir girişimde bulunulmamasına tepki gösteren aile, Gökhan'ın bir an önce sağ olarak bulunmasını istedi. Basın toplantısına, Hakların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Musa Piroğlu, Ali Kenanoğlu, Murat Çepni, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatları ve Berkin Elvan'ın ailesi katıldı.

Açıklamada ilk olarak söz alan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, 1990'lı yıllarda pek çok muhalifin kaçırılmasının ardından kaybedildiği, infaz edilmiş halde bulunduğunu hatırlattı. Gözaltında kayıp ve infazların önlenmesi için uzun yıllar verilen mücadele sonucu bu politikaya ara verildiğini kaydeden Yoleri, son dönemlerde bu olayların arttığına dikkat çekti.

Güneş'in annesi Nazife Güneş ise gözyaşları içinde, yetkililerin oğlunun nerede olduğunu söylemediklerini belirterek, "Çocuğuma ne yaptılarsa getirsinler. Yavrumu istiyorum. Onu sağ istiyorum" dedi.

Güneş'in ablası Gülhayat Güneş de, kardeşinin kaçırılma görüntülerinin ellerinde olduğunu söyledi. Abla Güneş, yetkililerin araması gereken kardeşini kendi imkanlarıyla aradıklarını ve kaçırılma görüntülerine ulaştıklarını aktardı, "Gökhan'ı otobüs durağında bekleyenler o durakta ineceğini biliyordu. Kardeşim takip altındaydı. 20 Ocak akşamı kayıp başvurusunda bulunduk. Fakat polisler Gökhan Güneş denildiğinde susmayı tercih ettiler. Kardeşime bir an önce ulaşmak istiyoruz, ortaya çıkmasını istiyorum" diye konuştu.

Basın toplantısına Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan da katıldı. Gezi direnişinde polisin nişan alarak attığı gaz fişeği kapsülü kafasına isabet etmesi sonucu yaşamanı Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, Gökhan ile Berkin kuzen olduğunu söyledi. Yaşananlardan İçişler Bakanı'nı sorumlu tutan Gülsüm Elvan, "Bir önceki duruşma öncesi abimi gözaltına aldılar. Bu kez de Gökhan'ı aldılar. Bu bilinçli işlenen bir tiyatrodur. Sorumlu da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dur" diye konuştu.

Güneş ailesinin ve Gökhan Güneş'in avukatı Sezgin Uçar, HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu da iktidarın kendi yasalarına dahi uymadığını belirtti.
Ardından söz alan ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, devrimciler, sosyalistler olarak uzun zamandır faşist saray rejiminin saldırganlığı altında mücadele ettiklerini söyledi. Açıklamanın ardından Gökhan Güneş'in ailesi Birleşmiş Milletler Zorla Kaybedilmelere Karşı Çalışma Grubuna başvuru yaptı. İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, dernek olarak İçişleri Bakanlığı düzeyinde görüşme yapılması için girişimde bulunacaklarının bilgisini verirken, Avukat Sezin Uçar da Gökhan'ın ailesi ve arkadaşlarının anlık eylem planları yaptığını bunların da anlık olarak duyurulacağını söyledi.

Dersim

İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim şubesinde yapılan basın toplantısına HDP İl Eşbaşkanları Nurşat Yeşil ve İbrahim Kasun, HDP PM Üyesi Helin Yağmur Uci, İHD Dersim Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Dersim Şube Başkanı Ali Ekber Kaya katıldı.

Basın metnini okuyan ESP'li Cengiz Fidan, "İstanbul Başakşehir'de Uzun İnşaat'ta elektrik işçisi olarak çalışan sosyalist Gökhan Güneş, 20 Ocak'ta işe giderken otobüsten indiği sırada, 4 kişi tarafından bir otomobile bindirilerek kaçırıldı" dedi.

Gökhan'ın sosyalist kimliği ve politik faaliyetleri nedeniyle sayısız kez polis tarafından gözaltına alındığı, kendisine ajanlaştırma dayatıldığı ve tehdit edildiğini kaydeden Fidan, "Ancak o, her seferinde ajanlaşmayı reddetmiştir. Tam da bu nedenle Gökhan devletin hedefi haline gelmiş ve kaçırılmıştır" diye kaydetti.

Fidan, "Faşizm kitlelerin kabaran öfkesinin devrimci güçlerle buluşmasını engellemek ve kendi ömrünü uzatmak için sosyalistlere saldırıyor. Bu saldırı politikasından bir tanesi de kaybetme politikasıdır. İçişleri Bakanlığı eliyle merkezi bir politika olarak yürütülen kaçırma, itirafçılaştırma ve ajanlaştırma saldırıları örgütlü yapıları ve öncü güçleri dağıtmak için yeniden ve artarak devreye sokuluyor. Partimiz, itirafçı ifadelerine dayanarak hazırlanan polis fezlekeleriye gerçekleştirilen gözaltı ve tutuklama saldırılarılarıyla bu konseptin özel hedefinde tutuluyor" diye konuştu.

Fidan, "Biz devletin gözaltında kaybetme politikasını Hüseyin Toraman ve Hasan Ocak'tan biliyoruz. Devlette bizim mücadele geleneğimizi ve azmimizi biliyor. İşçi sınfı ve ezilenleri faşizmin azgın saldırılarına karşı devrimci ve sosyalistlerin saflarında birleşmeye, her alanda mücadele etmeye, Gökhan'ı bulmak için seferber olmaya çağırıyoruz" diye belirti.

Adana

ESP Adana İl Örgütü ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Güneş'in kaçırılmasına ilişkin ESP Adana İl binası önünde basın açıklaması yaptı.

"Kaybetme, ajanlaştırma ve itirafçılığa geçit vermeyeceğiz! Gökhan Güneş nerede?" pankartının açıldığı eyleme HDP ve TİP destek verdi.

Eylemde basın açıklamasını okuyan ESP üyesi Turan Demirdağ, "Gökhan'ın kaçırılma anı çalıştığı inşaatın güvenlik kamerasında net bir şekilde görülüyor. Gökhan'ın ailesi ve avukatları görüntüleri almış, karakola başvurmuştur. Karakol polisi ise görüntüleri bırakın incelemeyi, CD'yi paketleyerek çekmeceye atmıştır. Bu bile Gökhan'ın kim tarafından kaçırıldığını gösteriyor" dedi.

Ailenin polis yaptığı başvuruda TEM Şubenin "Gökhan bizde değil" değinini aktaran Demirdağ, "Jandarma İstihbarat ise Gökhan'ın İstanbul'daki ailesini değil, Tokat'taki amcasını arayıp 'Gökhan orada mı' diye sorarak kaçırmadan haberi yokmuş gibi davranıyor" diye belirtti.

Demirdağ, "Biz sizin hilelerinizi ve oyunlarınızı, kendini KGT, MİT, TEM olarak tanıtan devlet güçlerinin kaçırma ve ajanlaştırma operasyonlarını gayet iyi biliyoruz. Biz devletin gözaltında kaybetme politikasını Hüseyin Toraman ve Hasan Ocak'tan biliyoruz. Devlette bizim mücadele geleneğimizi ve azmimizi biliyor. İşçi sınfı ve ezilenleri faşizmin azgın saldırılarına karşı devrimci ve sosyalistlerin saflarında birleşmeye, her alanda mücadele etmeye, Gökhan'ı bulmak için seferber olmaya çağırıyoruz! Kaybetme politikasını püskürtelim. Gökhan'ı kaçıranlardan hesap soralım" diye belirtti.

İzmir

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İzmir İl Örgütü ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Güneş'in kaçırılmasına ilişkin Karşıyaka İskele karşısında eylem yaptı.

"Kaybedenler kaybedecek. #GökhanGüneşNerede?" yazılı pankartın açıldığı eyleme BDSP, HDP, HDK, Kaldıraç, TÖP, SYKP destek verdi. "Bize gücünüz yetmez biz kazanacağız", "ESP umuttur, umut dimdik ayakta" sloganı atıldı. Eylemde SGDF adına konuşan İrem Çelikbaş, "Gökhan Güneş yoldaşımız İstanbul'da bir araca bindirilerek kaçırılmış ve kaybedilmiştir. Dün SGDF'li bir yoldaşımızı mahalle arasında sıkıştırarak kaçırma ve ajanlaştırma girişiminde bulunan faşist diktatörlüğün bu saldırılarına karşı biraradayız" dedi.

ESP adına konuşan Didar Gül ise "Bunların hukuksuzlukları, bunların zorbalıkları bitmiyor. Ama bunun karşısında da bizler faşizmi yıkmak iradesinde olan sosyalistleriz. Bundan 26 yıl önce Hasan Ocak yoldaşımızı kaçırdıklarında biz o zaman demiştik: Kaybedenler kaybedecek. O dönem tüm meydanlar zapdedildi. Bizde her meydanı zapdedeceğiz. Onun kirpiğine zarar vermenize izin vermeyeceğiz. Gökhan'ı bulana kadar size rahat uyku yok. Tüm meydanlarda, tüm sokaklarda Gökhan Güneş nerede diye sormaya devam edeceğiz. Elbette Gökhan'ı bulacağız" diye belirtti.

Son olarak basın açıklamasını okuyan Welat Turgut, "İşçi sınıfı ve ezilenleri faşizmin azgın saldırılarına karşı devrimci ve sosyalistlerin saflarında birleşmeye, her alanda mücadele etmeye, Gökhan'ı bulmak için seferber olmaya çağırıyoruz" diye kaydetti.

Kaynak: ETHA