Gebze’de 1 Mayıs etkinliği

16 Nisan Pazar günü saat 15.00’te Gebze İşçilerin Birliği Derneği, Metal İşçileri Birliği ve Petrokimya İşçileri Birliği’nin çağrısıyla Gebze’de 1 Mayıs etkinliği gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 16 Nisan 2023
  • 20:00

16 Nisan Pazar günü saat 15.00'te Gebze İşçilerin Birliği Derneği, Metal İşçileri Birliği ve Petrokimya İşçileri Birliği’nin çağrısıyla Gebze’de 1 Mayıs etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinlikte, kısa bir giriş konuşmasının ardından sınıf mücadelesinde yaşamını yitirmiş olan devrimciler için saygı duruşu yapıldı. Ardından sinevizyon gösterimine geçildi. 1 Mayıs Komiteleri imzasıyla hazırlanan sinevizyon gösteriminde 1 Mayıs'ın ve yakın dönem sınıf mücadelerinin tarihinden kesitler sunuldu. Komitelerde örgütlenme ve mücadele çağrısı yapıldı.

Hatice Yürekli 1 Mayıs hazırlık Komitesi ve Habip Gül 1 Mayıs Hazırlık Komitesi ile mücadeleyi yükseltmeye!

Etkinlikte yapılan konuşmada 1 Mayıs’ın tarihsel ve sınıfsal özü ortaya konuldu. İki sınıfın karşı karşıya geldiği bir gün olmasının anlamı üzerine duruldu ve sınıfa karşı sınıf bakışıyla 1 Mayıs’a hazırlığın önemi vurgulandı. 1 Mayıs’a hazırlık için komitelerin kurulduğu aktarılarak Gebze’de Hatice Yürekli 1 Mayıs Hazırlık Komitesi, Kartal’da ise Habip Gül 1 Mayıs Hazırlık Komitesi üzerinden 1 Mayıs çalışmalarına işçi-emekçilerin katkı sunabileceği ifade edildi. Konuşmada komitelere devrim şehitlerinin adının verilmesinin anlamı anlatıldı, işçi ve emekçileri düzene karşı mücadeleyi yükseltme ve devrimci değerlere sahip çıkma çağrısı yapıldı. Depremin yarattığı yıkımın sorumlusu olan iktidardan hesap sormak için 1 Mayıs’ta alanlara çıkmak gerektiği söylendi.

BDSP saflarında 1 Mayıs’ta alanlara, hesap sormaya!

Konuşmada 1 Mayıs sürecinin seçim sürecine denk geldiği belirtilerek; içinden geçtiğimiz günlerde düzen partilerinin ve reformist güçlerin umut tacirliğine soyunduğu, işçi ve emekçileri seçim sandıklarına yönlendirdikleri, ancak gerçek değişimin sandıklarda değil sokakta verilecek mücadele ile mümkün olacağı ifade edildi. Tek adam rejiminden kurtulmanın yolunun seçim sandıklarından değil, “Sınıfa karşı sınıf!” bakışıyla mücadeleyi büyütmekten geçtiği vurgulandı.

Emekçilerin umut tacirlerine ve yalancı baharlara kanmaması gerektiği belirtildi ve emeğin kurtuluşu mücadelesini büyütmek için BDSP saflarında 1 Mayıs’ta alanlarda olma çağrısı yapıldı.

“Atar mikrofon” sahnede

Konuşmanın ardından Gebze İBD Tiyatro Atölyesi tarafından sahnelenen oyunda işçi ve emekçilerin düşünceleri ve çözüm yolları esprili bir dille ortaya kondu. Gebze Meydanı’nda sokak röportajı yapan “Atar Mikrofon” ile hayat pahalılığı ve yaşam koşulları üzerine konuşuldu, etkinliğe katılanlara uzatılan mikrofon ile herkes etkinliğin parçası haline getirildi. Tiyatro gösterisi düzen gericiliğinin argümanlarını da ortaya koyarak örgütlenme ve mücadele çağrısı ile sona erdi.

Hatice Yürekli anması

Bir işçi dostumuz bağlaması ile çalıp söylediği türkü ve ezgilerle etkinliğe katkı sağladı.

Aranın ardından ölüm yıldönümünün yaklaşması vesilesiyle Ölüm Orucu Şehidi Hatice Yürekli Anması gerçekleştirildi. Anma etkinliği Ateş Saçan Yürekliler parçası eşliğinde, Hatice Yürekli’nin hayatı ve kendi sözleriyle yapıldı.

DKDER Adalılar Şiir Atölyesi’den dayanışma

Dernek çalışması kapsamında hazırlanan gösteride “Hakça” parçası eşliğinde çocuklar dans ettiler.

Verilen aranın ardından DKDER Adalılar Şiir Atölyesi şiir dinletisi gerçekleştirdi. Gebze İBD Müzik Topluluğu ile hep bir ağızdan söylenen marşlar ve 1 Mayıs çağrısı ile etkinlik sona erdi.

Kızıl Bayrak / Gebze